Skip to main content

Αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα;

Το ΔΝΤ έκανε πλέον το χρέος του στην Ελλάδα και μπορεί πλέον να αποχωρήσει φέρονται να υποστηρίζουν ηγετικά στελέχη των Γερμανών συντηρητικών

Για στροφή της χριστιανικής ένωσης της καγκελαρίου Μέρκελ στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρέχον τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας συνεχίζουν να κάνουν λόγο τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Μετά το πρόσφατο δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung τη σκυτάλη παίρνει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα χωρίς νέα δάνεια του ΔΝΤ» η εφημερίδα κάνει λόγο για «στροφή στην Κ.Ο. της χριστιανικής ένωσης» και «μικρότερες ελαφρύνσεις για την Αθήνα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «[…] αντιμέτωποι με το δίλημμα να διαγράψουν μεγάλο μέρος του χρέους ή να αποδεχτούν τη μη οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ, ηγετικά στελέχη της χριστιανικής ένωσης CDU/CSU προτιμούν –ευχαριστώντας παράλληλα την Ουάσιγκτον- να την αποδεσμεύσουν. Στα μάτια τους το Ταμείο έκανε το χρέος του, συνοδεύοντας τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα βοήθειας και πιέζοντας επί τόπου για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων».

Μικρότερη τελικά η ελάφρυνση

Όπως αναφέρει η FAZ, σε πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Κούκις ενημέρωσε τους βουλευτές για τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις αλλά και τα τέσσερα σενάρια που συζητούνται για την ελάφρυνση του χρέους: την εξαγορά του χρέους προς το ΔΝΤ, την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα, την παράταση της ωρίμανσης αλλά και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων. «Ο Κούκις δεν αποκάλυψε σε ποιο βαθμό θα μειωνόταν με τον τρόπο αυτό η οικονομική επιβάρυνση της Αθήνας. Ακόμη κι αν υλοποιηθούν και τα τέσσερα βήματα όμως, αυτό δεν θα είναι αρκετό για το ΔΝΤ» αφού θα οδηγήσουν πιθανότατα σε απομείωση του χρέους κατά 50 δις ευρώ την ώρα που η αρχική αξίωση του Ταμείου κυμαινόταν στα 100 δις ευρώ.

«Στο μεταξύ και οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν φαίνεται να υπολογίζουν με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ακόμη και χωρίς την άμεση συμμετοχή όμως η ευρωπαϊκή πλευρά θα συμφωνήσει πιθανότατα στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σολτς είπε ότι το Eurogroup θα λάβει τις τελικές αποφάσεις στα τέλη Ιουνίου. Όπως σημείωσε, τα πράγματα εξελίχθηκαν καλύτερα απ΄ ότι αναμένετο».

«Αλλαγή καθεστώτος» στην Ιταλία

Τη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ Λέγκας και 5 Αστέρων σχολιάζει με ιδιαίτερα κριτική διάθεση η ιταλική La Repubblica:

«Η κυβερνητική ομάδα έχει δεξιά χροιά. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Ιταλίας μια κυβέρνηση δεν έδινε τόση βαρύτητα σε αυτό. Το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι ένα πρόγραμμα των δεξιών - στη λεγόμενη κυβερνητική συμφωνία δεν υπάρχει αναφορά στον όρο ‘δικαιώματα των πολιτών'. Η εγκατάσταση στο κυβερνητικό μέγαρο δεν εκλαμβάνεται ως κυβερνητική αλλαγή, αλλά ως αλλαγή καθεστώτος. Η νέα κυβέρνηση βασίζεται σε μια δικτατορία κακοδιάθετων πολιτών αντί να προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στην οργή τους».

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle