Skip to main content

«Αποδυναμωμένη όσο ποτέ η Μέρκελ»

Αναλυτές προχωρούν σε μια πρώτη αποτίμηση της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπ. Εσωτερικών Ζεεχόφερ

Το σχόλιο της Badische Neueste Nachrichten: «Ναι λοιπόν, λίγο πριν το τέλος, λίγα μέτρα πριν το χείλος του γκρεμού και την κατάρρευση μιας κυβέρνησης, με ορατό τον κίνδυνο καταστροφής που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα και όχι μόνο, CDU και CSU κατάφεραν να συμφωνήσουν. […] Η επιστροφή στην αρμονία και την ομαλότητα όμως εντός του κυβερνητικού συνασπισμού δεν θα είναι το ίδιο εύκολη. Ο τρόπος που χειρίστηκε ο Ζέεχοφερ τις τελευταίες εβδομάδες το ζήτημα ήταν αφόρητος. Η ατάκα ότι δεν θα επιτρέψει να τον παύσει μια καγκελάριος που του χρωστά τη θέση της, και δη λίγο πριν την τελευταία και καθοριστική απόπειρα συμφιλίωσης, καταδεικνύει την παντελή έλλειψη συναίσθησης της ευθύνης την οποία παρέδωσαν οι ψηφοφόροι στους κυβερνώντες».

Η Stuttgarter Zeitung: «Ο Χορστ Ζέεχοφερ, βασιλιάς της πολιτικής εξέγερσης, θέλει να παραμείνει υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της CSU. Δεχόμενη εκβιασμό η καγκελάριος προχώρησε σε περαιτέρω παραχωρήσεις. Αυτό που οι επικοινωνιολόγοι των κομμάτων επιχειρούν να ‘πουλήσουν' ως happy end, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την καταρχάς τελευταία πράξη ενός θεάτρου του παραλόγου».

Τι θα γίνει όταν αποκαλυφθεί η μπλόφα;

Η Schwäbische Zeitung: «Μπορεί η χριστιανική ένωση να θεωρεί ότι η κυβερνητική κρίση έχει επιλυθεί, ωστόσο η ζημιά που προκλήθηκε είναι τεράστια. Η λέξη κλειδί για μια εποικοδομητική συνεργασία είναι η εμπιστοσύνη. Και αυτή δεν υφίσταται εδώ και καιρό στις σχέσεις των κομμάτων της χριστιανικής ένωσης. Γι΄ αυτό και η Μέρκελ είναι σήμερα πολιτικά αποδυναμωμένη όσο ποτέ άλλοτε».

Την ουσία της συμφωνίας επιχειρεί να διαφωτίσει στη διαδικτυακή της έκδοση η Die Zeit. «Τα κέντρα τράνζιτ θα πρέπει φυσικά να προστατεύονται. Για την αστυνομία αυτό συνιστά μια μεγάλη πρόκληση. Απαιτούνται δικαστές και συνεργάτες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων. Στα κέντρα αυτά θα συγκεντρωθούν γρήγορα άνθρωποι χωρίς καμία προοπτική, ίσως και οικογένειες με παιδιά. Δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι γειτονικοί δήμοι θα θελήσουν να φιλοξενήσουν τέτοιες δομές. Με απλά λόγια: υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες και όταν αποκαλυφθεί η μπλόφα οι ευθύνες θα πέσουν στην CSU».

Κινδύνους για τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση διακρίνει και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung: «Θα προσφέρει η Ιταλία χείρα βοηθείας για την υποδοχή αιτούντων άσυλο, μολονότι ο νέος πρωθυπουργός Κόντε το απέκλεισε την περασμένη εβδομάδα κατηγορηματικά; Τι θα κάνει η Αυστρία; Μια σειρά ερωτημάτων που δεν έχουν απάντηση. Και τα οποία επιτρέπουν το καταληκτικό ερώτημα: προς τι όλη αυτή η δραματική διαμάχη μεταξύ των δυο κομμάτων της χριστιανικής ένωσης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες; Το ερώτημα αυτό θα θέσουν πολλοί πολίτες όταν θα κληθούν τον Οκτώβριο στις κάλπες στη Βαυαρία».

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle