Skip to main content

Απογειώνεται ο «ΘΕΣ γάλα», απλώνει ρίζες ο «ΘΕΣ γη»

Καινούργιες εκπλήξεις για τη λιανική θα ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη ο Συνεταιρισμός - Υπερδραστήριο το αδελφάκι του, «ΘΕΣ γη»

Νέα αναπτυξιακά projects στη φαρέτρα του έχει ο Συνεταιρισμός «ΘΕΣ γάλα» που μπαίνει στη δεύτερη φάση του στρατηγικού του σχεδιασμού, επιστρέφοντας με καινούργιες εκπλήξεις για την λιανική που άμεσα θα ανακοινώσει από την Θεσσαλονίκη, ενώ στο επενδυτικό πλάνο είναι και η τυποποίηση, σε δικές του εγκαταστάσεις, αρχικά γιαουρτιού και στη συνέχεια και τυροκομικών.

Τις παραπάνω ανακοινώσεις έκανε από την Λάρισα ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Θανάσης Βακάλης, με την ευκαιρία διοργάνωσης της έκθεσης AgroThessaly και έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο του «αδελφού» αγροτικού Συνεταιρισμού «ΘΕΣ γη» κ. Παναγιώτη Καλφούντζο.

Ανακοινώσεις για προϊόντα τυποποιημένα στις κατηγορίες των κηπευτικών και των δημητριακών έκανε και ο κ. Καλφούντζος καθώς το νεώτερο αδελφάκι, ο «ΘΕΣ γη», μεγαλώνει γρήγορα και είναι υπερδραστήριος.

Τα δύο «αδέλφια», όπως είπε ο κ. Βακάλης, ήδη συνεργάζονται αλλά και σχεδιάζουν κοινές δράσεις ενώ ο «ΘΕΣ γη» εφοδιάζει με ζωοτροφές τις 47 φάρμες των αγελαδοτρόφων που είναι μέλη του «ΘΕΣ γάλα».

 

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Θανάσης Βακάλης



Ο «ΘΕΣ γάλα», συνεταιρισμός που άνοιξε δρόμους με καινοτόμες δράσεις στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 2011 και το 2013 λειτούργησε τα πρώτα ΑΤΜ γάλακτος στη Λάρισα. Το 2014 ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη και το 2015 έκανε το μεγάλο βήμα στην Αθήνα. Σήμερα έχει 63 ΑΤΜ γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, έχει ολοκληρώσει την μονάδα παστερίωσης ενώ προώθησε τις πωλήσεις και σε μικρά σημεία, όπου υπάρχει ζήτηση αλλά τα πληθυσμιακά κριτήρια δεν δικαιολογούν την δημιουργία ΑΤΜ (π.χ. Θέρμη, Περαία).

Σε αυτή την πρώτη πενταετία η «ΘΕΣ γάλα» επένδυσε συνολικά 6 εκατ.ευρώ και έχει αποδείξει ότι η τεχνολογία πάει με την κτηνοτροφία και το σύγχρονο συνεταιριστικό κίνημα, όπως αποδεικνύεται στην καρδιά της επιχείρησης, στη Λάρισα και στο control room που ελέγχει όλα τα στάδια λειτουργίας

Ο «ΘΕΣ γάλα», που ξεκίνησε με το φρέσκο αγελαδικό γάλα στα ΑΤΜ, σήμερα έχει 12 κωδικούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τυριά, γιαούρτι, επιδόρπια ενώ νέα προϊόντα, στην κατηγορία των επιδορπίων, θα προστεθούν στην γκάμα των προϊόντων.

Η ανάπτυξη φέρνει και αύξηση στις πωλήσεις, που στην εταιρική χρήση 2015-2016 ανήλθαν στα περίπου 26 εκατ.ευρώ, αν και οι επενδύσεις όπως και η μείωση τιμής γάλακτος ροκάνισαν τα αποτελέσματα με αποτέλεσμα να υπάρξουν περιορισμένες ζημίες κοντά 1 εκατ ευρώ. Ωστόσο, στη χρήση που τρέχει και λήγει τον Ιούνιο του 2017, ο κύκλος εργασιών θα έχει αύξηση της τάξης του 15%-20% ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων θα είναι κερδοφόρα.

Σήμερα ο «ΘΕΣ γάλα» έχει το 7% στην κατανάλωση του φρέσκου γάλακτος και τα μέλη του παράγουν 120 τόνους αγελαδινού γάλακτος την ημέρα, από τους οποίους τους 30 τόνους διακινεί ο Συνεταιρισμός με στόχο την μεγαλύτερη αυτοδιάθεση.

Απλώνει γρήγορα ρίζες ο «ΘΕΣ γη»

 

Ο πρόεδρος του αγροτικού Συνεταιρισμού «ΘΕΣ γη», Παναγιώτης Καλφούντζος



Ο συνεταιρισμός των Θεσσαλών αγροτών «ΘΕΣ γη», που ξεκίνησε μόλις το 2013 με μέλη 30 παραγωγούς, νέους κυρίως, σήμερα έχει 72 μέλη που καλλιεργούν 30.000 στρέμματα, έτσι που ο «ΘΕΣ γη» έχει την μεγαλύτερη ενιαία γεωργική εκμετάλλευση.

Όπως είπε ο κ. Καλφούντζος στόχος είναι στην 4ετία οι γεωργικές εκτάσεις των μελών να φτάσουν και να ξεπεράσουν τις 100.000 στρέμματα, προωθώντας παράλληλα και την συμβολαιακή γεωργία, πάλι με Θεσαλούς γεωργούς.

Από την έναρξη λειτουργίας, οι πωλήσεις του «ΘΕΣ γη» κάθε χρόνο αυξάνονται κατά 35%-40% και από τα 1,5 εκατ.ευρώ στο τέλος του 2016 ανήλθαν στα 5 εκατ.ευρώ.

Ο «ΘΕΣ γη» ξεκίνησε από τις μεγάλες καλλιέργειες και πέρασε στα κηπευτικά, εφοδιάζοντας σήμερα με σαλατικά τις εταιρείες «Φρεσκούλης» και «Green Food».

Όμως ήδη έχουν σχεδιαστεί τα επόμενα βήματα. Ο συνεταιρισμός που έχει επενδύσει στο σκληρό σιτάρι και βγάζει 9 κωδικούς αλεύρων, τον Σεπτέμβριο του 2017 θα βγάλει με brand «ΘΕΣ γη», στην αγορά, 6-7 κωδικούς δημητριακών, προτείνοντας στον τελικό καταναλωτή και... μείγματα για πρωινά.

 



Το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι τα τυποποιημένα κηπευτικά που θα βγούνε στην αφορά με την ονομασία «ΘΕΣ γη Φρέσκο».

Σε ό,τι αφορά το συνεταιριστικό κίνημα, ο κ. Βακάλης του «ΘΕΣ γάλα» υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των συνεταιρισμών δεν χρειάζεται ειδικούς νόμους και γραφειοκρατία. Οι συνεταιριστικοί νόμοι θα πρέπει να καταργηθούν και οι συνεταιρισμοί, σαν σύγχρονες επιχειρήσεις της αγοράς αλλά αλληλέγγυες και με το δικό τους πλαίσιο λειτουργίας και αρχών.