Skip to main content

Αποκάλυψη Ερντογάν: Υπογράψαμε συμφωνία με τους Ρώσους για τους S-400

O Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει ορισμένα μέτρα για να προασπίσει τη δική της ασφάλεια

Τη συμφωνία για την πώληση των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 υπέγραψαν Μόσχα και Άγκυρα όπως ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εγιναν βήματα με τη Ρωσία στο ζήτημα αυτό. Εχουν μπει οι υπογραφές και ελπίζω ότι θα δούμε τους πυραύλους S-400 στη χώρα μας, τους οποίους θα ζητήσουμε να κατασκευάζουμε από κοινού», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σε ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber 7

Μάλιστα, στην ομιλία του ο Ερντογάν έκανε αναφορά και στην Ελλάδα, όταν μίλησε για την ανησυχία που έχουν εκφράσει οι ΗΠΑ για την αγορά των ρωσικών S-400.

«Επί χρόνια η Τουρκία δεν μπορούσε να πάρει από τις ΗΠΑ αυτό που ήθελε και αναγκάστηκε να το αναζητήσει αλλού. Και αυτές οι συμφωνίες είναι αποτέλεσμα αυτών των αναζητήσεων.

Η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, επί χρόνια χρησιμοποιεί τους S-300. Για ποιο λόγο λοιπόν (οι ΗΠΑ) ανησυχούν;», είπε ο Ερντογάν.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Η Ουάσινγκτον είχε εκφράσει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο αγοράς των συστημάτων S-400 από την Τουρκία. Ο Ερντογάν, είχε εκφράσει την απορία του για αυτή την ανησυχία, σε δηλώσεις του μετά την περιοδεία στον Κόλπο.

«Γιατί ανησυχούν; Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει ορισμένα μέτρα για να προασπίσει τη δική της ασφάλεια. Όσον αφορά τη χρήση άλλων οπλικών συστημάτων δεν εκδηλώνουν καμία ανησυχία, αλλά στην περίπτωση των συστημάτων S-400 δείχνουν», είχε δηλώσει, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει λόγος εκνευρισμού.