Skip to main content

Αποκαλύψεις ψηφιδωτών στο Γαλεριανό Συγκρότημα - Παρεμβάσεις στον χώρο

Εξωραϊστικές παρεμβάσεις στο Γαλεριανό Συγκρότημα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων - Συνεχή κρούσματα παραβατικότητας, απαραίτητοι οι φύλακες.

Εξωραϊστικές παρεμβάσεις στο Γαλεριανό Συγκρότημα πραγματοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων συμβάλλοντας στην προσπάθεια που τελείται ήδη για αναβάθμιση του μνημείου και περαιτέρω ενσωμάτωσή του στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Συγκεκριμένα, όπως δηλώνει ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Γιώργος Σκιαδαρέσης, η Εφορεία θα αποκαλύψει ένα μεγάλο τμήμα των ψηφιδωτών του συγκροτήματος τα οποία απεικονίζουν γεωμετρικά σχήματα, θα βελτιώσει την πρόσβαση στον χώρο αποκαθιστώντας τις ξύλινες πασαρέλες και τέλος θα αντικαταστήσει το εποπτικό υλικό, τις επεξηγηματικές δηλαδή πινακίδες που υπάρχουν στο μνημείο. Οι παρεμβάσεις αυτές θα ξεκινήσουν αμέσως και μέχρι τα μέσα με τέλη Ιουλίου θα έχουν ολοκληρωθεί.

Όπως σημειώνει ο κ. Σκιαδαρέσης, οι παρεμβάσεις αυτές είχαν προγραμματιστεί να γίνουν τον χειμώνα, αλλά υλοποιούνται τώρα λόγω οικονομικών ζητημάτων. 

Ακόμα, η Εφορεία θα συνεχίσει να φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις στον μνημειακό χώρο προσπαθώντας να τον κρατήσει ζωντανό. Σύμφωνα με τον κ. Σκιαδαρέση, στο Γαλεριανό Συγκρότημα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις το βράδυ της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, ενώ μέσα στον Ιούλιο θα ξεναγηθούν στο μνημείο πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος εντάξης προσφύγων.

Ο κ. Σκιαδαρέσης υπογραμμίζει ότι δυστυχώς στο Γαλεριανό Συγκρότημα σημειώνονται συχνά κρούσματα παραβατικότητας. «Χθες το πρωί φωνάξαμε την αστυνομία γιατί είχαν μπει στον χώρο του συγκροτήματος δύο άντρες, είχαν μείνει μέσα όλο το βράδυ και αρνούνταν να φύγουν. Μια άλλη φορά, ένας άλλος άντρας πήγε μπροστά στον φύλακα και τον απειλούσε. Κάθε πρωί βρίσκουμε σκουπίδια, σύριγγες και ακαθαρσίες ενώ στο υπόγειο σημείο του μνημείου κοιμούνται άστεγοι», σημείωσε ο κ. Σκιαδαρέσης, προσθέτοντας ότι έχει ζητήσει από την αστυνομία να περιφρουρεί συχνά το συγκρότημα στη διάρκεια της νύχτας που δεν υπάρχει φύλακας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σκιαδαρέσης, η υπηρεσία θα λειτουργούσε άψογα στην πόλη αν το υπουργείο μπορούσε να διαθέσει κονδύλια για 30 φύλακες.