Skip to main content

Αποκωδικοποιώντας το μήνυμα της Γερμανίας στο Μαξίμου

Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς προληπτική γραμμή πίστωσης, η οποία θα δοθεί στην Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου, συνοδεία προϋποθέσεων και όρων.

Στη γραμμή Στουρνάρα ήταν τελικώς το μήνυμα που «πέρασε» στους κορυφαίους Έλληνες τραπεζίτες και επιχειρηματίες ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν στην τελευταία συνάντησή τους. Και μπορεί επισήμως τα πάντα να διαψεύδονται, όμως, συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, επιμένουν ότι με δύο λόγια αυτό που ξεκαθαρίσθηκε στην ελληνική πλευρά ήταν: «Δεν υπάρχει θέμα καθαρής εξόδου της Ελλάδας από τα προγράμματα...». Και ο νοών νοείτο. Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση παρών ήταν και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Όποιος μάλιστα έχει την παραμικρή αμφιβολία για το τι ακριβώς εξελίσσεται στο παρασκήνιο αυτές τις ώρες αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν έχει παρά να ξανακούσει προσεκτικά την τελευταία ομιλία στη Βουλή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατά την συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο. Εκεί, μπορεί να αντιληφθεί ότι το μήνυμα ελήφθη και από το Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά συνέπεια, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς προληπτική γραμμή πίστωσης, η οποία θα δοθεί στην Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου, συνοδεία προϋποθέσεων και όρων. Ό,τι ακριβώς δηλαδή δεν θέλει η Αθήνα. Μόνο που υποχρεώνεται να το αποδεχθεί. Κι αυτό προκύπτει ακόμα πιο ξεκάθαρα και από τις τοποθετήσεις των επιμέρους κυβερνητικών στελεχών. Όποιος διαβάσει για παράδειγμα τις τελευταίες του κ. Σκουρλέτη μπορεί να αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει και κυρίως τι προετοιμάζεται για το μέλλον.