Skip to main content

Απορρίπτουν οι Κούρδοι της Συρίας το τουρκικό τελεσίγραφο

Ο Σάλεχ Μούσλιμ, συμπρόεδρος του PYD, δήλωσε στο Ρόιτερς πως η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας

Το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της Συρίας απέρριψε σήμερα τις τουρκικές αξιώσεις να αποσυρθούν οι συμμαχικές πολιτοφυλακές από θέσεις κοντά στα σύνορα οι οποίες βομβαρδίζονται από τον τουρκικό στρατό και προειδοποίησε πως οι Σύροι θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε τουρκική επέμβαση στη χώρα.

Ο Σάλεχ Μούσλιμ, συμπρόεδρος του PYD, δήλωσε στο Ρόιτερς πως η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, προσθέτοντας πως η αεροπορική βάση που βομβαρδίστηκε από τον τουρκικό στρατό χθες τελούσε υπό τον έλεγχο του Μετώπου Νόσρα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, μέχρι την κατάληψή του από τις δυνάμεις του PYD την περασμένη εβδομάδα.

«Θέλουν το Μέτωπο Νόσρα να παραμείνει εκεί ή να έρθει το καθεστώς και να την καταλάβει;» διερωτήθηκε μιλώντας τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο Μούσλιμ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου απαίτησε χθες από το PYD να αποχωρήσει από περιοχές βόρεια του Χαλεπιού τις οποίες, όπως είπε, κατέλαβε η κουρδική οργάνωση. Ερωτηθείς αν απορρίπτει την αξίωση αυτή, ο Μούσλιμ είπε: «Βέβαια».

Ο Σάλεχ είπε πως η αεροπορική βάση καταλήφθηκε από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που είναι σύμμαχοι του PYD και στις οποίες συμμετέχουν Άραβες και Τουρκμένοι, μαζί με τις ισχυρές πολιτοφύλακες των Κούρδων της Συρίας, Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG).

Πρόσθεσε πως αν η Τουρκία επέμβει στη Συρία, θα βρει «απέναντί της ολόκληρο τον συριακό λαό».

Η Τουρκία απαίτησε χθες από τις πολιτοφυλακές των YPG να αποχωρήσουν από περιοχές που είχαν καταλάβει πρόσφατα από τους αντάρτες στην περιοχή βόρεια του Χαλεπιού στη Συρία, περιλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Μέναγκ. Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί είχαν στόχο τις περιοχές αυτές.

Η Τουρκία έχει θορυβηθεί από την επέκταση της κουρδικής επιρροής στη βόρεια Συρία μετά την έναρξη της σύγκρουσης το 2011. Οι YPG ελέγχουν σχεδόν όλα τα βόρεια σύνορα της Συρίας με την Τουρκία και είναι στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στην εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η Τουρκία θεωρεί την οργάνωση ως προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο μάχεται εδώ και τριάντα χρόνια για την αυτονομία των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία.