Skip to main content

Αποστόλου από ΔΕΘ: Χυμοποίηση όλου του ροδάκινου της δωρεάν διανομής

Αρνητική η Κομισιόν στη μεταφορά ποσοτήτων απόσυρσης από τα δαμάσκηνα στα ροδάκινα, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Μια σειρά σοβαρών θεμάτων που απασχολούν τους εκπροσώπους των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Πυρηνόκαρπων και Ακτινιδίων τέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης που είχε μαζί τους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγελης Αποστόλου, στη Θεσσαλονίκη, εν όψει της 82ης ΔΕΘ.

Για τις ποσότητες χυμοποίησης του ροδακίνου που αφορά το πρόγραμμα της ΕΕ για δωρεάν διανομές αλλά και των αποζημιώσεων από τις μεγάλες καταστροφές του περασμένου Ιούλιου, ο κ. Αποστόλου είπε: «Θέσαμε το θέμα της χυμοποίησης στο πρόσφατο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης στο Ταλίν της Εσθονίας στον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο, Φιλ Χόγκαν. Η απάντηση που λάβαμε χθες το βράδυ είναι ότι μπορεί να γίνει η χυμοποίησή τους και να μην πάει ούτε ένα κιλό χαμένο. Άρα λοιπόν αποτελεί αυτή η εξέλιξη ένα θετικό κομμάτι».

«Η αποσυρόμενη ποσότητα μπορεί να οδηγηθεί στη χυμοποίηση στο σύνολό της. Οι μόνες προϋποθέσεις είναι να προβλεφθεί το πλαίσιο αυτής της δράσης σε εθνικό επίπεδο και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστεί αθέμιτα ο τομέας του χυμού ροδάκινου (θεωρώ ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και γραπτή απάντηση για το θέμα)», συνέχισε ο υπουργός.

Και πρόσθεσε: «Για τη μεταφορά των ποσοτήτων απόσυρσης και δωρεάν διανομής από τα δαμάσκηνα στα ροδάκινα, η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι αρνητική. Επιχειρήματά της είναι ότι ο κατ΄εξουσιοδότηση κανονισμός θα υιοθετηθεί αύριο (8/9) και ότι μια τέτοια τροποποίηση θα "άνοιγε" το δρόμο και σε άλλα κράτη μέλη να ζητήσουν τέτοιες αλλαγές με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστεί προς τα πάνω ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός».

Διαβάστε περισσότερα στη Greenagenda.gr