Skip to main content

Αποστόλου: Έτος έρευνας και καινοτομίας για τον αγροτικό τομέα το 2018

Ο υπουργός ΑΑ&Τ μίλησε για την άνοδο του αγροτοδιατροφικού τομέα και τον καθοριστικό ρόλο του R&D στη σύγχρονη γεωργία και κτηνοτροφία.

Το 2018 θα είναι η χρονιά της Έρευνας και της Καινοτομίας στον αγροτικό τομέα, με μεγάλες προοπτικές εφαρμογής των σύγχρονων τεχνολογιών, τόνισε από την 27η Agrotica ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Ερευνητές, αγροτικές επιχειρήσεις και παραγωγοί θα μπορούν και πρέπει να ωφεληθούν, μέσω της εφαρμοσμένης έρευνας, από δύο μεγάλα ενισχυτικά προγράμματα. Στο επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί το Μέτρο 16 του Π.Α.Α. «Συνεργασία», που θα ενισχύει τις προτάσεις επιχειρηματικής αξιοποίησης ώριμων ερευνητικών έργων, ενώ είναι διαθέσιμο το γενικότερο πρόγραμμα της Γ.Γ.Ε.Τ. με τίτλο «Ερευνώ, δημιουργώ, καινοτομώ».

Τα παραπάνω επισήμανε ο κ. Αποστόλου από το βήμα της κεντρικής εκδήλωσης του ΥΠΑΑΤ, με θέμα την έρευνα και καινοτομία στον αγροτικό τομέα.

Η εκδήλωση του Υπουργείου επιφύλασσε μία έκπληξη για τον κ. Αποστόλου καθώς τον παλαιό φοιτητή Δασολογίας του ΑΠΘ βράβευσε για την προσφορά του ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας και Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, καθ. Δημήτριος Κωβαίος.

Ο υπουργός επισήμανε την μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει στον αγροτοδιατροφικό τομέα, την ενεργοποίηση μίας μεγάλης δυναμικής εν υπνώσει, που κρύβει ο αγροτικός χώρος η οποία ήδη δίνει αποτελέσματα απτά, αφού το έλλειμμα των περίπου 2 δισ.ευρώ του αγροτικού τομέα, φέτος τείνει να μηδενιστεί.

Ο κ. Αποστόλου μίλησε για έναν νέο αγροτικό τομέα, από τον οποίο θα ωφελούνται οι πραγματικοί αγρότες, μίλησε για μία βιώσιμη γεωργία που θα είναι και αειφορική, ενώ ειδικότερα για την Έρευνα και την Καινοτομία, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Υπουργείου για ενίσχυση των ερευνητικών ινστιτούτων.

«Ζητάμε να δοθεί έμφαση στην εφαρμοσμένη έρευνα και την καινοτομία. Σε αυτή την κατεύθυνση, τη Δευτέρα έχουμε τη διαβούλευση για τον οργανισμό του ΕΛΓΟ Δήμητρα, στον οποίο ήδη προσλήφθηκαν 100 νέοι επιστήμονες ενώ υπάρχουν και τα υποστηρικτικά προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης», είπε.

Καταλήγοντας ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στην αναδιοργάνωση του ερευνητικού τομέα για να υποστηρίξει ότι «στο Υπουργείο έχουμε καταλήξει ότι ή θα έχουμε δίκαιη ανάπτυξη ή γενικευμένη κρίση». Για αυτή την νέα εποχή στον αγροτικό τομέα, ο ρόλος των ερευνητών, του πανεπιστημίων και ινστιτούτων, είναι κρίσιμος.