Skip to main content

Απούλητοι 20.000 τόνοι μήλων στην επαρχία Αγιάς

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει χιλιάδες μηλοπαραγωγοί της επαρχίας Αγιάς, στο νομό Λάρισας, αφού παραμένουν αδιάθετοι στα ψυγεία από την περσινή χρονιά 20.000 τόνοι μήλων.
Σε απόγνωση έχουν περιέλθει χιλιάδες μηλοπαραγωγοί της επαρχίας Αγιάς, στο νομό Λάρισας, αφού παραμένουν αδιάθετοι στα ψυγεία από την περσινή χρονιά 20.000 τόνοι μήλων. Σύμφωνα με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, το χρονικό διάστημα που απομένει για να καταναλωθούν οι εν λόγω ποσότητες, δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι είναι αδύνατη η απορρόφησή τους, ενώ ήδη όσα καταναλώθηκαν, διατέθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Ειδικότερα, οι παραγωγοί διέθεσαν τα μήλα τους προς 35 λεπτά/κιλό, τη στιγμή που μόνο το κόστος αποθήκευσης στα ψυγεία αγγίζει τα 10 λεπτά/κιλό. Εκπρόσωποι των παραγωγών αναμένεται να έχουν συνάντηση για το θέμα με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, στις 13 Απριλίου. Οι μηλοπαραγωγοί της επαρχίας Αγίας ζητούν:
- Να υπάρξει απόφαση αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος για τα μήλα που βρίσκονται στα ψυγεία. Η απόφαση να καλύπτει και τις ποσότητες που διατέθηκαν με εξευτελιστικές τιμές.
- Να ενεργοποιηθεί η απόφαση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που πάρθηκε στην Μπολόνια τον Νοέμβριο 2008 για χορήγηση φρούτων σε σχολεία, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως ανέργους και άπορους κλπ.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς.
- Δημιουργία Σταθμού Γεωργικών Προειδοποιήσεων στην Αγιά ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να προσφέρουν ασφαλέστερα και φθηνότερα προϊόντα στους καταναλωτές.
- Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων που είναι σε πολλές περιπτώσεις αμφιβόλου ποιότητας.