Skip to main content

Αντί για την έρευνα, στη φύλαξη του campus τα κονδύλια του ΑΠΘ

Στην πρόσληψη περισσότερων φυλάκων κατευθύνονται κονδύλια που προορίζονταν για έρευνα - Αιχμές από τον αν. πρύτανη για ελλιπή παρουσία της αστυνομίας.

Τη στιγμή που η ενίσχυση της έρευνας θεωρείται και είναι βασικό ζητούμενο για την παραμονή νέων επιστημόνων στη χώρα και ενόσω τα ελληνικά πανεπιστήμια αγωνίζονται να συγκεντρώσουν πόρους για την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης χρησιμοποιεί κάποιους από τους πόρους που προορίζονται για την έρευνα για να ενισχύσει τη φύλαξη της πανεπιστημιούπολης.

Καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός δεν καλύπτει τις ανάγκες που προκύπτουν σχετικά με τη φύλαξη του campus, θέμα που επανέρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην επικαιρότητα λόγω των επεισοδίων και άλλων περιστατικών ανομίας που σημειώνονται στο ΑΠΘ, το πανεπιστήμιο αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει δικούς του πόρους και μάλιστα, μέρος των κονδυλίων που είχαν εξασφαλιστεί για ερευνητικά προγράμματα. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή Πρύτανη Έρευνας και Συντονισμού, καθηγητή Θεόδωρου Λαόπουλου, στη Voria.gr, πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως υπολογίζεται η δαπάνη που καλύπτεται από κονδύλια προορισμένα για έρευνα ώστε να προσληφθούν περισσότεροι φύλακες, οι οποίοι επικεντρώνονται αποκλειστικά στη φύλαξη του εξωτερικού χώρου και της αντιμετώπισης του φαινομένου της διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών.

«Με χρήματα που θα έπρεπε να πηγαίνουν σε ερευνητικά προγράμματα και στην εκπαίδευση των φοιτητών, καλύπτουμε βασικές λειτουργικές ανάγκες τις οποίες σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο έπρεπε να τις καλύπτει ο τακτικός προϋπολογισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαόπουλος.

Ενδεικτικά για τον χώρο του Πολυτεχνείου όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, ο αν. Πρύτανης ανέφερε ότι από τον Αύγουστο υπάρχουν τρεις επιπλέον φύλακες σε κάθε βάρδια μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή, με στόχο να αντιμετωπισθεί η ασυδοσία.

Ο κ. Λαόπουλος πρόσθεσε μάλιστα ότι σταδιακά οι φύλακες αυξάνονται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν ωστόσο η αύξηση αυτή γίνεται με προσοχή ώστε να ξοδεύονται με μεγάλη φειδώ τα πανεπιστημιακά κονδύλια.

«Οι έμποροι ναρκωτικών και τα άτομα με παραβατική συμπεριφορά απλώνονται στο campus. Είναι μια δυναμική κατάσταση που αλλάζει συνεχώς» υποστήριξε ο καθηγητής.

Ο κ. Λαόπουλος τόνισε ότι παρότι η κατάσταση στο ΑΠΘ έχει βελτιωθεί από τον Αύγουστο που αυξήθηκαν οι φύλακες, σίγουρα το πρόβλημα δεν έχει εξαλειφθεί καθώς πλέον έχει μεταφερθεί από το κέντρο της πανεπιστημιούπολης και την πλατεία του Χημείου στις παρυφές του campus, δηλαδή την περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής αλλά και της Ροτόντας».

«Γιατί ξαφνικά έχει γίνει στέκι ναρκωτικών η Ροτόντα; Έγινε εξαιτίας της έξτρα φύλαξης του πανεπιστημίου. Έφυγαν από την πλατεία του Χημείου και πήγαν σε άλλα μέρη μεταξύ των οποίων και η Ροτόντα» υπογράμμισε ο αν. Πρύτανης.

Αναφορικά με τα περιστατικά που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα με τον εντοπισμό μιας νεκρής γυναίκας και ενός άντρα που είχε χάσει τις αισθήσεις του, ο κ. Λαόπουλος σχολίασε ότι τα παραπάνω περιστατικά συνέβησαν το βράδυ που η φύλαξη είναι αναγκαστικά μικρότερης κλίμακας, ενώ άφησε αιχμές για ελλιπή παρουσία της αστυνομίας.

«Οι φύλακες το βράδυ (σ.σ. μετά τις 21.00) είναι λιγότεροι καθώς τα κτήρια είναι κλειδωμένα. Οι φύλακες επιτηρούν τα κλειδωμένα κτήρια και αποτρέπουν σχεδόν σε καθημερινή βάση διαρρήξεις και κλοπές» πρόσθεσε.

Αιχμές για ελλιπή παρουσία της αστυνομίας στο campus

Ο ίδιος εξέφρασε παράπονα από πλευράς του πανεπιστημίου προς την αστυνομία λέγοντας ότι η παρουσία της θα έπρεπε να είναι πιο έντονη ώστε να αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών στην πανεπιστημιούπολη.

«Το πρόβλημα των ναρκωτικών προσπαθούμε να το λύσουμε σε συνεργασία με την αστυνομία, η οποία έρχεται και κάνει συλλήψεις. Αλλά είναι πολύ μεγάλος ο χώρος και εκ των πραγμάτων φαίνεται με τα πρόσφατα περιστατικά ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια και πιο ενεργή παρουσία από πλευράς της αστυνομίας» υποστήριξε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι «αυτό που μπορούσε να κάνει το πανεπιστήμιο το έχει κάνει».

«Το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα ξεχωριστό κομμάτι της κοινωνίας όπου πρέπει να έχει τη δική του αστυνομία. Η αστυνομία πρέπει να είναι ενιαία για όλη την κοινωνία και να μπορεί να επεμβαίνει και ο νόμος της επιτρέπει να παρεμβαίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαόπουλος.

Αναφορικά με τα άλλα μέτρα φύλαξης, που είχαν συζητηθεί μάλιστα εντονότατα τον Οκτώβριο με αφορμή το περιστατικό ασέλγειας σε βάρος 23χρονης στον χώρο του πανεπιστημίου (δείτε εδώ), ο κ. Λαόπουλος δήλωσε ότι έχουν αλλαχθεί αρκετοί λαμπτήρες ώστε να υπάρχει αρκετός φωτισμός στον υπαίθριο χώρο ενώ το πανεπιστήμιο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος για αναβάθμιση τμημάτων του campus.

Παράλληλα το πανεπιστήμιο εξετάζει τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα ενός νέου συστήματος άμεσης ειδοποίησης των φυλάκων, ώστε να επεμβαίνουν σε περιστατικά που σημειώνονται εντός του campus.