Skip to main content

ΑΠΘ: Πρόοδος αλλά όχι απόδειξη της ύπαρξης του μποζονίου Higgs

Τεράστια πρόοδος μα όχι απόδειξη της ύπαρξης του μποζονίου Higgs ανέφεραν τα αποτελέσματα από τα δύο μεγάλα πειράματα ATLAS και CMS που παρουσιάστηκαν χθες στο CERN, σύμφωνα με το ΑΠΘ.

Τεράστια πρόοδος μα όχι απόδειξη της ύπαρξης του μποζονίου Higgs ανέφεραν τα αποτελέσματα από τα δύο μεγάλα πειράματα του LHC (Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων), ATLAS και CMS που παρουσιάστηκαν χθες στο CERN, σύμφωνα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

Σύμφωνα με το πείραμα ATLAS η μάζα του θα βρίσκεται σε μία περιοχή μεταξύ 116 GeV και 130 GeV (που ισοδυναμεί με 116-130 μάζες πρωτονίου) και σύμφωνα με το πείραμα CMS, στην περιοχή 115-127GeV.

Τα σωματίδια Higgs, που σύμφωνα με το Καθιερωμένο Πρότυπο αλληλεπιδρούν με τα άλλα στοιχειώδη σωματίδια της ύλης και τους δίνουν μάζα, εάν υπάρχουν, ζούνε ελάχιστα στον κόσμο. Δημιουργούνται κατά τις συγκρούσεις των πρωτονίων και διασπώνται ακαριαία και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Και τα δύο πειράματα έχουν μελετήσει τα σωματίδια που, πιθανόν, να προκύπτουν από τους ποικίλους τρόπους διάσπασης του μποζονίου HIggs και παρατηρούν συνολικά ένα μικρό πλεόνασμα γεγονότων σε μία περιοχή μάζας γύρω στα 124-126 GeV.

Κάθε μία από τις παρατηρήσεις διαφορετικών τρόπων διάσπασης, με επί πλέον γεγονότα στην περιοχή αυτή της μάζας, από μόνη της, δε μπορεί να οδηγήσει σε κανένα συμπέρασμα. Μελετώνται όλοι οι δυνατοί τρόποι διάσπασης και θα χρειαστούν ακόμη περισσότερα δεδομένα, ώστε μέσα στο 2012 να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι η ομάδα του ΑΠΘ, που έχει κατασκευάσει στο παρελθόν ένα σημαντικό μέρος του ανιχνευτή μιονίων στο πείραμα ATLAS, έχει ουσιαστικό ρόλο και στο κυνήγι αυτό της Νέας Φυσικής και ειδικότερα στην αναζήτηση του μποζονίου Higgs.

Συγκεκριμένα, μελετά την παραγωγή δύο μποζονίων Ζ που στη συνέχεια διασπώνται σε ζεύγη ηλεκτρονίων και μιονίων (σωμάτια με ιδιότητες παρόμοιες με αυτές των ηλεκτρονίων). Αυτός είναι και ο πλέον ενδιαφέρον και καθαρός τρόπος για την άμεση ανίχνευση του σωματιδίου Higgs, το οποίο κατ’ αρχήν διασπάται σε δύο μποζόνια Ζ και αυτά πάλι με τη σειρά τους σε ηλεκτρόνια ή μιόνια.