Skip to main content

ΑΠΘ:Μειώνεται η διακίνηση ναρκωτικών- Νέο Κέντρο Επανένταξης του ΟΚΑΝΑ

Η Μονάδα του ΟΚΑΝΑ που λειτουργεί μέσα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, μετατρέπεται σε Μονάδα Εντατικής Ψυχοθεραπευτικής Στήριξης ατόμων.

Οι υπαίθριοι χώροι του ΑΠΘ έχουν αποδοθεί ξανά στους φοιτητές και η δράση των διακινητών έχει μειωθεί αισθητά, υποστήριξε ο αντιπρύτανης Έρευνας και Συντονισμού, Θεόδωρος Λαόπουλος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα σχετικά με τη συνεργασία του πανεπιστημίου με τον ΟΚΑΝΑ.

«Πλέον οι φοιτητές μπορούν να κάτσουν στα παγκάκια της πλατείας Χημείου, να κυκλοφορήσουν, ακόμη και να διαμαρτυρηθούν στους ανοικτούς χώρους του campus», είπε ο κ. Λαόπουλος, εξηγώντας ότι παλαιότερα δεν υφίστατο αυτό, αφού ο χώρος ήταν γκέτο των διακινητών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «εξακολουθεί να υπάρχει διακίνηση και δεν είμαστε ευχαριστημένοι, πάντως η αστυνομία έχει διαρκή και συνεχή άδεια από τις πρυτανικές αρχές να επεμβαίνει στους χώρους του πανεπιστημίου». Ο ίδιος είπε ακόμη ότι «οι διακινητές είναι διακριτικοί όσο υπάρχουν οι φύλακες στους χώρους του ΑΠΘ», ωστόσο σημείωσε ότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να φυλάσσονται οι χώροι σε 24ωρη βάση, με αποτέλεσμα η κατάσταση να χειροτερεύει μετά τις 10 το βράδυ.

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, τους τελευταίους μήνες και μετά από τρεις παρεμβάσεις εισαγγελέα για τον συντονισμό επιχειρησιακών δράσεων της αστυνομίας, έχουν υπάρξει αρκετές συλλήψεις καθώς και καταδίκες διακινητών.

«Μαζί με τους χρήστες και απέναντι στους διακινητές»

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε η αλλαγή της φυσιογνωμίας της Μονάδας του ΟΚΑΝΑ που στεγάζεται μέσα στο ΑΠΘ (στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ), σε Μονάδα Εντατικής Ψυχοθεραπευτικής Στήριξης ατόμων ωφελούμενων του ΟΚΑΝΑ, το οποίο θα συντονίζει την εντατική ψυχοθεραπευτική τους στήριξη. Τα περίπου 30 άτομα που αναμένεται να ωφεληθούν από τη δράση του Κέντρου, θα βρίσκονται σε φάση διακοπής των υποκαταστάτων. Επομένως, το Κέντρο θα χορηγεί υποκατάστατα επιλεκτικά και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες.

Υπενθυμίζεται ότι σε ρεπορτάζ με αφορμή τον εντοπισμό νεκρού ατόμου εντός του ΑΠΘ, τον Μάρτιο του 2017 η Voria.gr είχε αναδείξει την ανάγκη μετακίνησης της μονάδας χορήγησης μεθαδόνης που λειτουργεί εντός του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Το νέο Κέντρο που θα δημιουργηθεί, θα είναι το πρώτο κέντρο επανένταξης του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη και θα εστιάζει μόνο στην παροχή ψυχοθεραπευτικής στήριξης. Παράλληλα, στο πλαίσιο λειτουργίας του σχεδιάζεται να πραγματοποιούνται και ποικίλες δραστηριότητες καλλιτεχνικές και αθλητικές, που θα συμβάλλουν στην επανένταξη των ατόμων.

Όπως εξήγησε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Ευάγγελος Καφετζόπουλος, «η μεγάλη προσπάθεια συνεργασία του Οργανισμού με το ΑΠΘ, εντάσσεται σε ένα γενικότερο πρόγραμμα αλλαγών στον ΟΚΑΝΑ, ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη η επανένταξη των πρώην χρηστών στην κοινωνία». Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, οι χρήστες ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη ανέρχονται περίπου σε 2.500.

Της συνέντευξης Τύπου προηγήθηκε συνάντηση της των πρυτανικών αρχών και μελών της Διεπιστημονικής Επιτροπής Μελέτης Προτάσεων κατά των Ναρκωτικών του ΑΠΘ με εκπροσώπους του ΟΚΑΝΑ. Η πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου, ανέφερε πως μετά από δύο χρόνια λειτουργίας της Επιτροπής το έδαφος είναι γόνιμο για διεύρυνση και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων, επεσήμανε ωστόσο ότι τέτοιου είδους ζητήματα απαιτούν αρκετό χρόνο για να έχουν ορατά αποτελέσματα.