Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
x

ΑΡΧΙΣΕ Η ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ - ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑ

Αύριο επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, στέλνει το μήνυμα της στήριξης της γεώτρησης - Πόλεμος νεύρων από τους Τούρκους με το Barbaros.

Μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει αύριο η υπουργός 'Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της, Χριστόφορο Φωκαΐδη, και θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες, που συμμετέχουν στη Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNFIL) και οι οποίες τις τελευταίες ημέρες κατέπλευσαν στη Λάρνακα.

Η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού στέλνει το μήνυμα της στήριξης της γεώτρησης από τη γαλλική εταιρεία Total στην ερευνητική επιχείρηση στο τεμάχιο 11 (κοίτασμα Ονησίφορος) στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ώρα που η Γαλλία είναι έτοιμη να στείλει αυτό το ηχηρό μήνυμα, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, στέλνοντας το Barbaros να μπαινοβγαίνει στα Οικόπεδα 6 και 7, με σκοπό να δημιουργήσουν πόλεμο νεύρων.
 
Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, ενώ το Σάββατο μετά από παρουσία 45 λεπτών μέσα στο Οικόπεδο 6, άλλαξε ρότα και άρχισε να κινείται προς την Τουρκία, την Κυριακή ξανά… άλλαξε πορεία και άρχισε να κινείται προς το Οικόπεδο 7! Και ενώ το σεισμογραφικό της Τουρκίας κάνει… αλλοπρόσαλλες κινήσεις, η Κύπρος δεν φαίνεται να ανησυχεί για τα τερτίπια της Άγκυρας. Και αυτό γιατί οι έρευνες γίνονται υπό την "ομπρέλα" της Γαλλίας.

Στην Κύπρο πάντως φαίνεται να μην ανησυχούν. Σύμφωνα, πάντως, με αρμόδιες κυπριακές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, τα ραντάρ των γαλλικών φρεγατών είναι στραμμένα στο τεμάχιο 11, όπου βρίσκεται η πλατφόρμα West Capella με το τρυπάνι της γεώτρησης. Αυτό άρχισε να κατεβαίνει ομαλά και αναμένεται ότι μέχρι αύριο, ίσως και απόψε, θα φθάσει στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης. O βυθός έχει πολύ ελαφρά κλίση (3,5 μοίρες) προς τα νοτιοδυτικά. Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούνται η κεφαλή του τρυπανιού και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων, μέσα από τις οποίες περνά ο άξονας του τρυπανιού, ενώ από πλευρικούς θύλακες θα επιστρέφει η ειδική λάσπη -λιπαντικό- αλλά και τα θραύσματα της γεώτρησης, για να μεταφέρονται στη στεριά.

Προηγουμένως, θα ολοκληρωθούν οι τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες και θα απομακρυνθεί το σεισμογραφικό Ramform Hyperion και τα σκάφη υποστήριξής του.
Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται ως αρκετά υψηλό και αισιόδοξο.

Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδρόθειου, που είναι πιθανή.

Επίσης, ειδικές προβλέψεις έχουν γίνει για την αντιμετώπιση περιστατικού σεισμικής δραστηριότητας, με σχέδιο στο οποίο συμμετέχει και Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.




A+
A-







ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ