Skip to main content

Άρχισε και η Δύση να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο από την Τουρκία

Η διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια είναι σημαντική όσο και άκρως επικίνδυνη, με προοπτική να πράξει το ίδιο σε όλη την Ευρώπη.

Άπειρα είναι τα δημοσιεύματα στην Δύση, που εκδηλώνουν τον φόβο για τον ρόλο της Μόσχας στα Δυτικά Βαλκάνια. Στην στήλη μας όμως, γράφηκε επανειλημμένως, ότι σημαντικότερη και άκρως επικίνδυνη είναι η διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια, με προοπτική να πράξει το ίδιο σε όλη την Ευρώπη.

Ήδη ανοίγει σχολεία κατ’ αρχάς στην Ολλανδία, σχεδιάζοντας να επεκταθεί στον ευρωπαϊκό χώρο, όπως έπρατταν μέχρι τώρα οι ουαχαμπιστές της Σαουδικής Αραβίας, σε περιορισμένη κλίμακα.

Άρχισε φαίνεται να γίνεται αντιληπτή η επικίνδυνη τακτική της Τουρκίας, και με αφορμή την επιδείνωση των σχέσεών της με όλες σχεδόν της δυτικές χώρες, προκάλεσε ανησυχία και στην Politico των Βρυξελλών, που γράφει ότι η Δύση παραβλέπει τη δραστηριότητα της Τουρκίας που έχει αυξήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια.

Η Politico, όπως μετέφρασε ο Εχέδωρος, τονίζει ότι μετά την κατοχή των Βαλκανίων από τους Οθωμανούς, οι κληρονόμοι της αυτοκρατορίας προσπαθούν και πάλι να εισβάλουν στην περιοχή. «Καθώς προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στα Δυτικά Βαλκάνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει την όλο και πιο επιθετική Ρωσία, αλλά και τις αυξανόμενες φιλοδοξίες της Τουρκίας», γράφει.

Το ανανεωμένο ενδιαφέρον της ΕΕ για τη νότια αυλή της προκλήθηκε εν μέρει από τους φόβους για το ρόλο της Μόσχας στην περιοχή -που έδωσε πολεμικά αεροσκάφη στη Σερβία και με τον φερόμενο ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο-, αλλά η Ρωσία δεν είναι η μόνη δύναμη με μακρά ιστορία στην περιοχή.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια, ιδίως τώρα που την δείχνει με αυταρχικό τρόπο. Το κατέστησε σαφές ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου τόνισε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα μπαίνουν στο ίδιο καλάθι, λέγοντας ότι δεν θα ήθελε «να στραφούν τα Βαλκάνια προς την Τουρκία ή την Ρωσία».

Η Τουρκία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να κερδίσει έδαφος στα Δυτικά Βαλκάνια. Τα θεωρεί ως μέρος της φυσικής σφαίρας επιρροής της, με το δεδομένο της πρώην αυτοκρατορικής δύναμης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία στο αποκορύφωμά της στράφηκε και κατά της Βιέννης.

Κατά τη διάρκεια της εξουσίας του Ταγίπ Ερντογάν, έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και ξόδεψε χρήματα προκειμένου να δημιουργήσει πολιτική, πολιτιστική και οικονομική βάση στα Δυτικά Βαλκάνια. Έχει προσφέρει αναπτυξιακή βοήθεια με τη μορφή μεγάλων έργων υποδομής, άνοιξε πανεπιστήμια και αποκατέστησε πληθώρα τζαμιών, ενθάρρυνε τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην περιοχή και ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ των αντιμαχομένων κοινοτήτων.

Η πολιτική της Άγκυρας έχει όμως και μια σκοτεινή πλευρά. Ο Ερντογάν και οι Τούρκοι υπουργοί πιέζουν τις χώρες της περιοχής να αναλάβουν δράση εναντίον των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί υπευθύνους για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Το σχέδιο του Ερντογάν να προβεί σε προεκλογική εκστρατεία στο Σαράγεβο στις 20 Μαΐου πριν από τις τουρκικές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, μαρτυρεί, επίσης, την εξάπλωση της επιρροής στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση απαγορεύουν παρόμοιες συγκεντρώσεις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία.

Δεν αρκούν στον Ερντογάν όλα αυτά. Έχω γράψει παλαιότερα, ότι κτίζει στόλο όχι μόνο για το Αιγαίο και την Μεσόγειο, αλλά και για τους ωκεανούς. Μάλιστα θέλει να κατασκευάσει βάσεις μέχρι και την Ανταρκτική, με επανδρωμένη αποστολή στην παγωμένη ήπειρο. Τούρκοι αξιωματούχοι αποκαλύπτουν τα σχέδια της τουρκικής ηγεσίας για κατασκευή βάσεων στην Ανταρκτική, ένα εγχείρημα που θα συντονίζει το αρμόδιο Υπουργείο και στο οποίο θα συμμετέχει πλήθος ΜΚΟ και επιστημόνων. Το Αιγαίο, το θέλει μάλλον για… προπόνηση!