Skip to main content

Άρχισε ο συνωστισμός επενδυτικών funds για τα «κόκκινα δάνεια»

Η συμφωνία της τράπεζας Αττικής με την Aldridge EDC Specialty Finance, αποτέλεσε την πρώτη ουσιαστική μεταβίβαση - Καυτό αναμένεται το 2018...

Πρόκειται για ονόματα μεγάλων και πολύ γνωστών επενδυτικών funds, όπως οι Arrow, B2Holding, CABOT, EOS, Hoist, Lindorf, Link Financial, PRA. Αυτά και πολλά άλλα, έχουν κάνει ήδη τις πρώτες διερευνητικές επαφές επί ελληνικού εδάφους και φιγουράρουν στον κατάλογο αυτών που θα δείξουν έμπρακτο ενδιαφέρον για αγορές προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Όλα προμηνύουν ένα καυτό 2018 με μαζικές πωλήσεις τέτοιων πακέτων.

Η συμφωνία της τράπεζας Αττικής με την Aldridge EDC Specialty Finance, αποτέλεσε την πρώτη ουσιαστική μεταβίβαση, αφού τα δάνεια που πουλήθηκαν αποτελούν το ένα τρίτο του συνολικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας. Μέσα από την κίνηση αυτή η τράπεζα Αττικής πέτυχε τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο μισό, σε συνδυασμό με την κεφαλαιακή της ενίσχυση, με ένα ποσό της τάξης των 70 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή οι προσδοκίες για την τιμολόγηση των χαρτοφυλακίων που μπαίνουν στο στόχαστρο σε πρώτη φάση είναι μικρές, αφού, όπως εξηγούν στελέχη που συμμετέχουν στις διαδικασίες, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου των πρώτων «κόκκινων» δανείων που θα βγάλουν προς πώληση οι ελληνικές τράπεζες, κάθε άλλο παρά μια υποσχόμενη αγορά είναι. Πρόκειται για δάνεια που είναι βαθιά «κόκκινα», πολλά από αυτά δεν έχουν πληρωθεί για μια τουλάχιστον δεκαετία και οι τιμές που φημολογούνται προσγειώνουν τις προσδοκίες σε επίπεδα μεταξύ 1% και 2%. Όμως θεωρείται βέβαιο ότι στο μέλλον και αυτό το ποσοστό θα βελτιωθεί έτι περαιτέρω. Μαζί και τα οφέλη των τραπεζών.