Skip to main content

Άρχισε τους ανούσιους εκβιασμούς η Τουρκία με plan B και plan Γ

Η Τουρκία «παίζει» συνεχώς μαζί μας και ελλοχεύει ο φόβος ότι από την ελληνική πλευρά δεν γίνονται αντιληπτές οι μπλόφες της

Μην πέσουμε πάλι στην παγίδα των τουρκικών εκβιασμών. Θεωρώ αδιανόητο να μη έχουν μελετηθεί όλες οι πιθανές ενέργειες της Τουρκίας, μετά και την αποτυχία της να υποχωρήσει κι άλλο η ελληνική πλευρά.

Να το πω ευθέως. Οι διπλωμάτες πρέπει να εκπαιδεύονται στο σκάκι. Όπου εκεί το μέγεθος της αξίας του σκακιστή μετριέται και από την ικανότητά του να βρίσκει απαντήσεις σε όλες τις πιθανές κινήσεις του αντιπάλου του, ακόμη και τις πλέον παρακινδυνευμένες. Η Τουρκία "παίζει" συνεχώς μαζί μας, και φοβάμαι ότι δεν γίνονται αντιληπτές οι μπλόφες της.

Ήταν πρώτη που είχε ταχθεί κατά της διχοτόμησης, και τούτο είναι πλέον πασιφανές ότι επιθυμεί αρχικώς την μερική και σε βάθος χρόνου την πλήρη κυριαρχία στο νησί. Το δήλωσε εχθές και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Ουδέποτε πίστεψα ότι θα φτάναμε σε λύση και ο λόγος είναι ότι οι Τούρκοι τα θέλουν όλα, θέλουν ολόκληρη την Κύπρο». Όταν όμως η Τουρκία αντελήφθη πως η διχοτόμηση ήταν ταμπού για τους Έλληνες, τότε υποκριτικώς άλλαξε στάση και αυτό που δεν θέλει -επειδή δεν την συμφέρει- το προτάσσει εκβιαστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μετά την αποτυχία του, αναφέρθηκε αορίστως σε ένα σχέδιο Β ή Γ για το Κυπριακό. Ενώ στις δηλώσεις του ξεκίνησε με τη φράση «θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα και το ίδιο περιμένουμε από όλες τις πλευρές», στη συνέχεια έσπευσε να συμπληρώσει: «Όπως γνωρίζετε η Τουρκία είναι μια εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Αν δεν βρεθεί λύση, τότε μπορούμε να εφαρμόσουμε και το σχέδιο Β ή το σχέδιο Γ».

Για σχέδιο Β είχε μιλήσει προηγουμένως και ο παριστάνων στα Κατεχόμενα τον "πρωθυπουργό", Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος ασκώντας και κριτική στην ελληνοκυπριακή πλευρά, δήλωσε: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει χρόνια που κωλυσιεργεί. Αυτό μέχρι που θα πάει; Εάν δεν βγει κάποιο αποτέλεσμα από αυτές τις συνομιλίες, υπάρχει σίγουρα λόγος να πουν και η τουρκοκυπριακή πλευρά και η μητέρα Τουρκία, σίγουρα υπάρχει ένα σχέδιο Β».

Ποια μπορεί να είναι τα σχέδια του Ερντογάν, τα οποία υπαινίχθηκε; Κατ’ αρχάς θα διαπιστώσουμε εντός της εβδομάδος αν έχει κατά νου ένοπλη επέμβαση στις αρξάμενες γεωτρήσεις στην Κύπρο. Επ’ αυτού, στην Ελβετία ο Ν. Κοτζιάς είπε στον Τσαβούσογλου: «Εάν κινηθείτε σε Αιγαίο ή Κύπρο θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια». Και αυτό επειδή ζήτησε να του εξηγήσει τι εννοούσε ο Τσαβούσογλου με τα όσα έλεγε κάθε φορά που έμπαινε στον χώρο της Διάσκεψης και κάθε φορά που αναχωρούσε για το ξενοδοχείο όπου διέμενε, επαναλαμβάνοντας ότι «αυτή είναι η τελευταία και η τελική Διάσκεψη για το Κυπριακό».

«Τι εννοείς;» τον ρώτησε ενώπιον όλων ο κ. Κοτζιάς. Ο Τούρκος υπουργός είπε στον κ. Κοτζιά ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η Διάσκεψη με επιτυχία, «τότε το σκηνικό αλλάζει. Την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι γεωτρήσεις» στην κυπριακή ΑΟΖ. Ήταν μία καθαρή απειλή! Ο Έλληνας ΥΠΕΞ με τη σειρά του, ενώπιον και του γενικού γραμματέα του OHE, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ότι θα αποτελέσει εχθρική ενέργεια οποιαδήποτε κίνηση εναντίον της Κύπρου αλλά και στο Αιγαίο. Ο κ Τσαβούσογλου χαμογελώντας του απάντησε να μην ανησυχεί. Θα το δούμε εντός των ημερών.

Ως Σχέδιο Β ή και Γ γράφηκε ότι η Τουρκία εννοεί την οριστική απόσπαση των Κατεχομένων ως ανεξάρτητου κράτους, ή την ενσωμάτωσή τους στην Τουρκία. Αν το πράξει αυτό, χάνει τα πάντα. Τα Κατεχόμενα, δεν έχουν στην ΑΟΖ τους ενεργειακά αποθέματα, ούτε αυτή φθάνει στην ΑΟΖ της Αιγύπτου ώστε να καταστεί η Τουρκία Μεσογειακή Δύναμη. Το ίδιο και αν τα ενσωματώσει.

Πέραν τούτου, αποκόπτεται πλήρως από την Δύση. Να μη λησμονούμε, ότι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρουν γεμάτοι ανησυχία πως «υφίσταται ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσει τους Τουρκοκύπριους για να επιτύχει τους στόχους του και να συναποφασίζει στις Βρυξέλλες», όπως έγραψε εχθές και η Die Welt.

Επανειλημμένως έχω γράψει εδώ, ότι αν η ελληνική πλευρά υποκύψει στις τουρκικές απαιτήσεις, τότε η Τουρκία θα συνδιοικεί το κυπριακό κράτος και «θα μπει στην Ε.Ε. από το παράθυρο».

Γι’ αυτό και απορούσα -και εξακολουθώ- γιατί είναι πενταμερής η Διάσκεψη και απουσιάζει -πλην του Συμβουλίου Ασφαλείας- η Ενωμένη Ευρώπη, αφού το θέμα την αφορά άμεσα.

Επομένως, αυτά τα δύο Σχέδια, είναι ανεφάρμοστα. Αν τώρα, υπάρχει και κάτι άλλο, πιστεύω πως οι ελληνικές υπηρεσίες θα έχουν πληροφορήσει το ελληνικό ΥΠΕΞ. Αν και δεν χρειάζεται. Οι Τούρκοι δεν κρύβουν τους στόχους τους, επειδή τους χρησιμοποιούν για εκβιασμό.