Skip to main content

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον πρώτο θύλακα της Ζώνης Καινοτομίας

Η ΑΖΚ κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για την αξιοποίηση της έκτασης που της παραχωρήθηκε στη Θέρμη παρότι ακόμη δεν έγινε η θεσμοθέτηση του θύλακα.

Πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών θα προκηρύξει η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, προκειμένου να αξιοποιηθεί η έκταση που πριν δύο χρόνια και μετά από πολλές προσπάθειες, παραχώρησε στην ΑΖΚ το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για να δημιουργηθεί σε αυτή ο πρώτος θύλακας της Ζώνης στον οποίο θα φιλοξενηθούν καινοτόμες δραστηριότητες του αγροτοδιατροφικού κλάδου.

Παρότι λοιπόν η διαδικασία της θεσμοθέτησης του θύλακα έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία οπότε και δεν μπορεί να προχωρήσει η πολεοδόμηση της εκτός σχεδίου έκτασης των 60 αυτών στρεμμάτων στη Θέρμη, η ΑΖΚ παίρνει μία αποφασιστική πρωτοβουλία και στο επόμενο, άμεσο, διάστημα θα προκηρύξει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών τον οποίο θα χρηματοδοτήσει η ίδια.

Από τους αρχιτέκτονες μελετητές που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να κατατεθούν προτάσεις για τα κτήρια - τα τέσσερα από τα έξι υφιστάμενα- που μπορούν να αξιοποιηθούν μετά από παρεμβάσεις και τα οποία συνολικά έχουν καλύψεις 4.656 τ.μ.

Στη σχετική προκήρυξη που ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί, αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής όσον αφορά στο αντικείμενο του διαγωνισμού:

- Αξιοποίηση των υφισταμένων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη δημιουργία χώρων γραφείου, εργαστηρίων έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογίας, συνεδριακών και εκθεσιακών χώρων.

-Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, χώρων στάθμευσης καθώς και τον καθορισμό περιοχών για την καλλιέργεια φυτών(4 στρέμματα για καλλιέργειες).

- Σχεδίαση με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη χρήση ΑΠΕ(γεωθερμία, ηλιακή ενέργεια).

-Στο κτήριο Α(440 τ.μ.) θα εγκατασταθούν τα γραφεία της διοίκησης.

- Στο κτήριο Β(794 τ.μ.) θα δημιουργηθούν εργασιακοί χώροι- γραφεία.

- Στο κτήριο Ε(1.714 τ.μ.) προβλέπεται η δημιουργία εργαστηριακών χώρων.

- Στο κτήριο Ζ σχεδιάζεται η δημιουργία αμφιθεάτρου χωρητικότητας 250 ατόμων, αίθουσα διαλέξεων 100 ατόμων, αίθουσα συμβουλίων, αίθουσα εκθέσεων καθώς και γραφείων.

- Στα υπόλοιπα κτήρια θα γίνουν μόνο εξωτερικές παρεμβάσεις.

Στο διαγωνισμό θα απονεμηθούν τρία βραβεία, το πρώτο 4.500 ευρώ, το δεύτερο 3.300 ευρώ και το τρίτο βραβείο θα λάβει 2.200 ευρώ. Ο χρόνος της αίτησης εγγραφής θα λήξει στις 29/11 και της υποβολής των προτάσεων στις 26/12/2016.