Skip to main content

Αρχίζει τη λειτουργία του ο ΣΜΑ Ευκαρπίας το Σεπτέμβριο

Περισσότεροι από χίλιοι τόνοι απορριμμάτων την ημέρα από 11 δήμους στο ΣΜΑ. Με καθυστέρηση ενός έτους ολοκληρώνεται το έργο.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία. Ο ΣΜΑ, που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην περιοχή είναι πλέον σε τροχιά ολοκλήρωσης, κάτι που διαπίστωσε στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Μιχάλη Γεράνη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Γεράνη, με τη λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας περισσότεροι από χίλιοι τόνοι απορριμμάτων ημερησίως θα αποθηκεύονται και θα μεταφέρονται με κλειστά κοντέινερ στο σταθμό για διαχείριση, προτού μεταφερθούν στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Ο κ. Γεράνης τόνισε ότι τα έργα σταδιακά ολοκληρώνονται, ώστε η δοκιμαστική λειτουργία του ΣΜΑ να αρχίσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και σύντομα, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες πεδίου θα μεταφερθούν στην περιοχή και τα 60 φορτηγά και κοντέινερ.

Στο ΣΜΑ θα μεταφέρονται τα σκουπίδια 11 δήμων, ενώ θα συνεχιστεί η λειτουργία του ΣΜΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου μεταφέρονται ήδη τα απορρίμματα του κεντρικού δήμου και των δήμων Λαγκαδά και Βόλβης.

Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα του προηγούμενου (ακόμη είναι σε ισχύ) σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή και δημοπρατήθηκε το 2013, με προϋπολογισμό 12,2 εκ. ευρώ. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή του ήταν περίπου ένας χρόνος, εξαιτίας των αντιδράσεων που υπήρξαν και δυσκολιών που ανέκυψαν στην πορεία των εργασιών. Σήμερα, αντιδράσεις υπάρχουν ακόμη, αλλά πλέον έχουν περιοριστεί σημαντικά, καθώς όλοι έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα της υλοποίησης του έργου, μετά και τις δικαστικές αποφάσεις.

Παράλληλα πάντως ο ΦΟΔΣΑ επεξεργάζεται και το νέο τέλος ταφής των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, που θα ισχύσει για τους δήμους. Το νέο τέλος μάλιστα, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων προβλέπεται να είναι ενιαίο για όλους τους ΧΥΤΑ που λειτουργούν στην Κεντρική Μακεδονία (συνολικά είναι 11). Επί τρία χρόνια το τέλος αυτό παραμένει στα 22 ευρώ ανά τόνο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται στη συνεδρίαση του δ.σ. του ΦΟΔΣΑ στα τέλη του μήνα να αποφασιστεί αύξηση (οι πληροφορίες λένε ότι δε θα ξεπεράσει τα έξι ευρώ).