Skip to main content

Αρχίζουν ψεκασμοί για ενήλικα κουνούπια στη δυτική Θεσσαλονίκη

Έλεγχοι κλιμακίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών. Εγκρίθηκαν οι εναέριοι ψεκασμοί από το υπ. Υγείας.

Εναέριους ψεκασμούς για την καταπολέμηση των ενήλικων κουνουπιών σε 120.000 στρέμματα ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου της δυτικής Θεσσαλονίκης θα γίνουν από την ερχόμενη Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή, τελευταία μέρα του Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι ψεκασμοί θα γίνουν με ελικόπτερα και ειδικά εγκεκριμένα από το υπουργείο Υγείας σκευάσματα, για να αντιμετωπιστούν οι πληθυσμοί των ενήλικων κουνουπιών, που ήδη προκαλούν μεγάλη όχληση τόσο στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, όσο και στον υπόλοιπο νομό.

Κλιμάκιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με επικεφαλής την αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, Ιωάννα Τζάκη, πραγματοποίησαν ελέγχους στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια στην περιοχή των ορυζώνων του κάμπου της Χαλάστρας, όπου άλλωστε είναι και οι μεγαλύτερες εστίες κουνουπιών.

Οι έλεγχοι αφορούσαν τόσο στις δράσεις εναέριας προνυμφοκτονίας που γίνονται με ελικόπτερα, όσο και στους επίγειους ψεκασμούς στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον των οικισμών της Περιφέρειας.

«Τα αποτελέσματα των ελέγχων αξιοποιούνται άμεσα για τον καθορισμό των περαιτέρω ενεργειών που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης, αλλά και για την έκδοση αποφάσεων βελτίωσης του προγράμματος, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και τη μείωση της όχλησης από τα κουνούπια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η αντιπεριφέρεια διαπίστωσε ότι πληθυσμοί κουνουπιών έχουν μεγαλώσει και εν όψει του κινδύνου μετάδοσης νοσημάτων αποφασίστηκε ομόφωνα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς η έναρξη «εναέριας ακμαιοκτονίας με τη μέθοδο του ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV), για να μειωθούν οι πληθυσμοί των ενήλικων κουνουπιών».

Οι ψεκασμοί θα γίνουν από αέρος με ειδικό ελικόπτερο και θα καλύψουν έκταση 120.000 στρεμμάτων ακατοίκητων περιοχών (ρυζοκαλλιέργειες), όπως τονίζει η Περιφέρεια.

Σύμφωνα με την κ. Τζάκη, «αφού διαπιστώσαμε μεγάλη αύξηση του πληθυσμού ενηλίκων κουνουπιών στις περιοχές του κάμπου δυτικής Θεσσαλονίκης (ρυζοκαλλιέργειες), που έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη μεγάλου βαθμού όχλησης των κατοίκων της περιοχής και του ευρύτερου τμήματος της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ακολουθήσαμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να αρχίσουμε τους απαιτούμενους ψεκασμούς για τα ενήλικα κουνούπια. Οι ψεκασμοί θα αρχίσουν από το απόγευμα (σούρουπο) της επόμενης Τρίτης 28 Ιουλίου 2015 μετά τη δύση του ηλίου με πτήσεις ως δυο ωρών το ανώτερο και αναμένεται να ολοκληρωθούν ως την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Θα χρησιμοποιηθούν κατάλληλα σκευάσματα που έχουν την προβλεπόμενη άδεια του Υπουργείου Υγείας για το σκοπό αυτό. Η διενέργεια των ψεκασμών θα γίνει από την ανάδοχο εταιρία του έργου που διαθέτει τον προβλεπόμενο κατάλληλο εξοπλισμό, τεχνική και επιστημονική κατάρτιση και αυξημένη εμπειρία σε παρόμοιες εφαρμογές. Οι δράσεις θα επιβλέπονται από αρμόδιους επιστήμονες και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Δέλτα».

Οι ψεκασμοί θα γίνουν σε ακατοίκητες περιοχές που απέχουν πάνω από δύο χιλιόμετρα από τους οικισμούς της περιοχής.

Για προληπτικούς λόγους επιβάλλεται ευρεία ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και λήψη μέτρων από τις τοπικές Αρχές ώστε στο σύντομο χρονικό διάστημα των ψεκασμών (δύο ώρες κάθε βράδυ) να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις περιοχές αυτές.

Οι τοπικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τα μέλη τους ώστε να λάβουν τα σχετικά μέτρα προστασίας.

Χάρτης της περιοχής του δήμου Δέλτα, όπου θα γίνουν οι ψεκασμοί