Κυριακή 24 Ιουνίου 2018
x

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΩΣ 5 ΕΤΗ ΠΟΙΝΗΣ

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου είχε αποφασίσει θετικά για τη μετατροπή αλλά το θέμα παραπέμπεται στην Ολομέλεια λόγω της διαφοράς μόλις μίας ψήφου.

Το ζήτημα της μετατροπής ή όχι της ποινής της κάθειρξης μέχρι 5 έτη σε χρηματική θα εξετάσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μετά την παραπομπή από το Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου με την υπ΄αριθμ. 723/207 απόφασή του.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου προ διμήνου το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με την υπ΄αριθμ. 130/2017 απόφασή του, είχε κρίνει ότι η ποινή της κάθειρξης μέχρι 5 έτη μετατρέπεται σε χρηματική.

Τώρα το Ποινικό Τμήμα με άλλη σύνθεση, έκρινε το ίδιο μεν, αλλά με πλειοψηφία 3-2. Όμως, σύμφωνα με τον οργανισμό του Αρείου Πάγου στις περιπτώσεις που οι αποφάσεις των Τμημάτων του λαμβάνονται με διαφορά μίας ψήφου, αναγκαστικά παραπέμπονται στην Ολομέλεια του δικαστηρίου για οριστική επίλυση.

Όπως είναι γνωστό η παράγραφος 1 του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι «η περιοριστική της ελευθερίας ποινή που είναι μεγαλύτερη από δύο έτη και δεν υπερβαίνει τα πέντε μετατρέπεται σε χρηματική ποινή, εκτός αν το δικαστήριο με απόφασή του ειδικά αιτιολογημένη κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή της για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ