Skip to main content

Άρης Φωκάς: Τα σκάνδαλα στην υγεία έχουν ονοματεπώνυμο

Παρέμβαση του βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων στη χθεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα σκάνδαλα στην υγεία.

Για ένα τεράστιο γλέντι κατασπατάλησης χρημάτων στο ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει λόγο ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Άρης Φωκάς με αφορμή και τη χθεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997- 2014.   

Στη χθεσινή συνεδρίαση εξετάστηκε ως μάρτυρας ο Ιωάννης Πιερρουτσάκος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον Ιανουάριο του 2007 έως το Νοέμβριο του 2009, οπότε και όπως είπε παραιτήθηκε για λόγους υγείας.

Σύμφων με τα στοιχεία που αποκάλυψε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, ενώ «το ΚΕΕΛΠΝΟ το 2000 επιχορηγούνταν με 8,8 εκατ. ευρώ, το 2007 επιχορηγήθηκε με 29, 5 εκατ ευρώ, ποσό που τετραπλασιάστηκε το 2009 αγγίζοντας  τα 132,5 εκατ. ευρώ. Το ίδιο  διάστημα δαπανήθηκαν υπέρογκα ποσά για την ενοικίαση με leasing υπερπολυτελών οχημάτων, την αγορά 31 θερμικών καμερών που άγγιξαν τα 5, 2 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες του γραφείου του προέδρου έφτασαν τα 46.000 ευρώ. Και δεν είναι μόνον αυτά όταν ακόμη και οι υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ πήραν bonus λόγω… μετακόμισης, ενώ η συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2008 ανήλθε σε 158.000 ευρώ, την ώρα που κατ΄ επανάληψη, όπως παραδέχθηκε και ο εξετασθείς μάρτυρας δόθηκαν, αποκλειστικά, δωρεές στην Ιερά Μονή Καισαριάνης που το 2009 άγγιξαν τα 375.000 ευρώ. Χρηματικά ποσά, τα οποία ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο και ο ίδιος ο Μητροπολίτης ως μέλος του».

«Στα πορίσματα που έχω στα χέρια μου περιγράφεται μία κατάσταση ασυδοσίας, ένα καθεστώς προκλητικό βάσει του οποίου λειτουργούσε αυτός ο φορέας. Είναι αδιανόητο να κατασπαταλούνται χρήματα που ανήκουν στον ελληνικό λαό με τόση ευκολία» τονίζει ο κ. Φωκάς.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκά,  κατά την προεδρία του κ. Πιερρουτσάκου δαπανήθηκαν 5,28 εκατ. ευρώ προς μία συγκεκριμένη εταιρεία για την αγορά 31 θερμικών καμερών, όταν η πιο ακριβή στην Αμερική δεν ξεπερνά τα 15.000 δολάρια και οι τιμές τους ξεκινούν από 500 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Φωκάς, για την συμμετοχή του ΚΕΕΛΠΝΟ στην ΔΕΘ του 2008 δαπανήθηκαν, βάσει του ελέγχου που πραγματοποίησαν ορκωτοί ελεγκτές, 158.000 ευρώ, όταν η ενοικίαση του τ.μ. κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ το τετραγωνικό (όταν πρόκειται για δομημένο). Μάλιστα ο κ. Πιερρουτσάκος απέφυγε να απαντήσει για το μέγεθος του χώρου που νοικιάστηκε τη χρονιά εκείνη. Επιπλέον, παραδέχθηκε για τα έξοδα του γραφείου του (σε καφέδες, χαρτιά για τους υπολογιστές κ.α.) απαιτήθηκαν 46.000.

Όπως ανέρερε ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά από σχετική ερώτηση του κ. Φωκά, κατά την θητεία του δόθηκαν για ενίσχυση, του φιλανθρωπικού της έργου, στην Ιερά Μονή Καισαριανής 749.000 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι πως κατά την περίοδο που έγιναν οι δωρεές ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανιζόταν ο ίδιος ο Μητροπολίτης Καισαριανής. Όπως είπε ο κ. Πιερρουτσάκος, η εν λόγω ενίσχυση ξεκίνησε πιλοτικά από την συγκεκριμένη Μητρόπολη, ενώ στόχος του ήταν να προχωρήσει σε δωρεές, και σε άλλες μητροπόλεις ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν πρόλαβε.

Ένα ακόμη στοιχείο που τόνισε στην Εξεταστική Επιτροπή ο κ. Φωκάς, αφορά bonus, που έλαβαν οι υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ στο πλαίσιο της μετεγκατάστασής τους από τα παλιά γραφεία του Οργανισμού στα καινούρια. Στους εργαζομένους δόθηκε συνολικά μπόνους 600.000 ευρώ «ως κίνητρο για να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στις νέες συνθήκες εργασίας».

Έχοντας στα χέρια του πορίσματα όλων των προηγούμενων ετών από ελέγχους Ορκωτών Ελεγκτών, ο κ. Φωκάς ανέφερε χαρακτηριστικά πως στη χρήση του έτους 2009 το ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανίζει αγορά μιας μοτοσικλέτας BMW R1200 μαζί με εξαρτήματα κόστους 18.770 ευρώ. Επίσης, ο ίδιος ανέφερε στην Εξεταστική Επιτροπή στοιχεία και από άλλα έτη. Συγκεκριμένα, διευκρίνισε πως εκτός από τα οχήματα που διέθετε το ΚΕΕΛΠΝΟ για τις μετακινήσεις προσωπικού το 2007 φαίνεται να αποκτά με leasing μία CHRYSLER C με κόστος 58.000 ευρώ, ενώ το 2008 για το συγκεκριμένο όχημα το ΚΕΕΛΠΝΟ δαπανά άλλες 33.000 ευρώ.