Skip to main content

Αρνητική πρωτιά για το ΑΠΘ - Πρώτο σε περιστατικά ανομίας

Στο ΑΠΘ καταγράφηκαν συνολικά 113 περιστατικά. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι πανεπιστημιακοί είναι οι στόχοι των περισσότερων περιστατικών.

Αρνητική πρωτιά καταγράφει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς σε έρευνα που διενήργησε το ΠΑΜΑΚ αποδείχθηκε ότι είναι πρώτο σε περιστατικά ανομίας συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας. 

Συγκεκριμένα, την περίοδο 2011- 2017 στο ΑΠΘ καταγράφηκαν συνολικά 113 περιστατικά ανομίας. Δεύτερο έρχεται το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στο οποίο καταγράφηκαν την ίδια περίοδο 70 περιστατικά, και ακολουθούν το ΕΜΠ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με 37 και 36 περιστατικά αντίστοιχα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι πανεπιστημιακοί είναι οι στόχοι των περισσότερων περιστατικών. Τα 95 από τα 358 περιστατικά που καταγράφηκαν συνολικά αφορούν επιθέσεις βίας (σωματικής ή λεκτικής) εναντίον τους, ενώ για τους φοιτητές ο αριθμός αφορά τα 34 περιστατικά. Η παρεμπόδιση δραστηριότητας έχει καταγραφεί σε 107 περιπτώσεις, οι καταλήψεις σε 87, ενώ έχουν καταγραφεί 67 εισβολές αγνώστων σε πανεπιστημιακό χώρο. Βέβαια, τα παραπάνω αδικήματα είναι τα περισσότερα, αλλά υπάρχουν και ορισμένα που προκαλούν τρόμο. Ενδεικτικά, η έρευνα μιλάει για: γροθιές κατά πρώην πρύτανη, φωτοβολίδες κατά φοιτητών, ξυλοδαρμό και τραυματισμό φοιτητή, σύλληψη ένοπλου ληστή, εισβολή κουκουλοφόρων σε αίθουσα και τραυματισμό φοιτητών, διάρρηξη με αλυσοπρίονο... Επίσης, καταγράφονται περιπτώσεις όπως ένοπλες ληστείες, εμπρησμοί, φόνος, βιασμοί, διακίνηση ναρκωτικών.

Η μελέτη έχει αποσταλεί στην επιτροπή Παρασκευόπουλου, στους αρχηγούς των κομμάτων και στην ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ. Η έρευνα κάλυψε την περίοδο 1-1-2011 έως 31-12-2017 και πήρε μορφή συστηματικής ηλεκτρονικής επεξεργασίας και οργάνωσης από το γραφείο Τύπου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.