Skip to main content

Άρωμα από... μακεδονική κουζίνα στην 5η Διεθνή Έκθεση Food Expo (φωτο)

Την καμπάνια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη μακεδονική κουζίνα τίμησε με την παρουσία και τη συμμετοχή του ο πατέρας Επιφάνιος.

Ολοκληρώθηκε με εκδήλωση για την προβολή της μακεδονικής κουζίνας η φετινή συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην 5η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών “FOOD EXPO” και την παράλληλη Διεθνή Έκθεση Οίνου και Αποσταγμάτων “OENOTELIA” (10-12 Μαρτίου 2018, Εκθεσιακό Κέντρο “ATHENS METROPOLITAN EXPO”, Σπάτα Αττικής).

Μάλιστα, την καμπάνια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη μακεδονική κουζίνα τίμησε με την παρουσία του στην προετοιμασία και την προσφορά πιάτων ο πατέρας Επιφάνιος, διακεκριμένο μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς».

Στην εκδήλωση για τη μακεδονική κουζίνα, που φιλοξενήθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του “Mediterranean Food Stage” και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς», ο πατέρας Επιφάνιος και το μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κωνσταντίνος Γεωργαντζάς με την ομάδα του, σύστησαν στους επισκέπτες της 5ης “FOOD EXPO” τη μακεδονική κουζίνα.


Οι διακεκριμένοι σεφ μαγείρεψαν με τα ιδιαίτερα προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας τέσσερις μοναδικές συνταγές της μακεδονικής κουζίνας –μανέστρα με μύδια, ντομάτα και φέτα, φουστορόν με καβουρμά, μανιταρόσουπα αγιορείτικη και ντολμαδάκια γιαλαντζί, αναδεικνύοντας έτσι τον κυρίαρχο ρόλο της τοπικής γαστρονομίας στην αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών τροφίμων και ποτών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Θεοφάνης Παπάς επισήμανε: «Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στη φετινή “FOOD EXPO”, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα της περιοχής, που αποτελούν και τους καλύτερους ”πρεσβευτές” της εξαιρετικής ποιότητας της ντόπιας παραγωγής και της γνήσιας μακεδονικής διατροφής στους επισκέπτες και αγοραστές τόσο από την Ελλάδα όσο και από τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις τοπικές επιχειρήσεις που έδειξαν το καλύτερο πρόσωπο της παραγωγής στην Κεντρική Μακεδονία σε όλους τους επισκέπτες, τους χορηγούς μας, αλλά και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδoς “Ολύμπιος Ζευς” και τον Πατέρα Επιφάνιο, που δημιούργησαν την ξεχωριστή εκδήλωση για την προβολή της μακεδονικής κουζίνας, η οποία συγκέντρωσε την προσοχή Ελλήνων και ξένων επισκεπτών».



Εξάλλου, 31 πρότυπες επιχειρήσεις από όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες φιλοξενήθηκαν στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην 5η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών “FOOD EXPO” και την παράλληλη Διεθνή Έκθεση Οίνου και Αποσταγμάτων “OENOTELIA”, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα τους, που προσδιορίζουν την ισχυρή ταυτότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας και τη φήμη των περιοχών προέλευσής τους, στους εμπορικούς αντιπροσώπους που κατέκλυσαν τη διοργάνωση.

Η παρουσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είχε έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον για τις 31 συμμετέχουσες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι το περίπτερο της Περιφέρειας επισκέφθηκαν εκπρόσωποι από τα μεγαλύτερα δίκτυα σούπερ μάρκετ, καταστήματα λιανικής και delicatessen, αλλά και εμπορικοί αντιπρόσωποι των σημαντικότερων εταιριών παγκοσμίως, ξένοι δημοσιογράφοι και δεκάδες διπλωματικοί εκπρόσωποι, οι οποίοι έκλεισαν ήδη σειρά εμπορικών συμφωνιών με πολλές από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις.


Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής των αγροδιατροφικών προϊόντων της, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε με τη συμμετοχή της την απαιτούμενη υπεραξία και ώθηση στις ντόπιες επιχειρήσεις, καθώς και τη δυνατότητα να διευρύνουν τις αγορές-στόχους, να αποκτήσουν εξωστρέφεια και να κατακτήσουν μια θέση αντάξια των εκλεκτών προϊόντων τους.