Skip to main content

Άρωμα από το Βορρά με θετικούς συμβολισμούς στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Αύριο ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και τρεις εταιρίες θα κηρύξουν την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αύριο –Τετάρτη και 13 του Ιανουαρίου 2016- ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και τρεις εταιρίες – μέλη του, που βρίσκονται στο βορειοελλαδικό τόξο και πρόσφατα τιμήθηκαν με τα βραβεία «Ελληνική Αξία», θα κηρύξουν την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μαζί τους στο μπαλκόνι θα βρίσκεται και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, καθώς ο ίδιος προέρχεται από την επιχειρηματική –και ειδικότερα από την βιομηχανική- οικογένεια της Βορείου Ελλάδος.

Πρόκειται για μία συμβολική ενέργεια, που έχει ως στόχο να τιμηθεί ο κόσμος της παραγωγής και της πραγματικής οικονομίας, που δραστηριοποιείται στην ελληνική περιφέρεια. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο, όπου η επιχειρηματικότητα ασκείται συχνά με ηρωικό τρόπο. Λόγω των ελλιπών υποδομών, αλλά –κυρίως- λόγω της νοοτροπίας και της διοικητικής διάρθρωσης του ελληνικού κράτους η απόσταση ανάμεσα στην περιφέρεια και τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην πρωτεύουσα είναι συχνά πολύ μεγαλύτερη από το αριθμό των χιλιομέτρων που τις χωρίζει. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, με το ελληνικό σύστημα σε κατάσταση σοκ, η απόσταση –ας πούμε- μεταξύ Αθήνας - Θεσσαλονίκης είναι, πλέον, πολύ μεγαλύτερη των 504 χιλιομέτρων. Κι ας υπάρχουν όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, που κανονικά εκμηδενίζουν όλες τις αποστάσεις. Μια βόλτα νωρίς το πρωί στους χώρους αναμονής του αεροδρομίου «Μακεδονία» επιβεβαιώνει ότι οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων του Βορρά βρίσκονται διαρκώς στο δρόμο –πρωτίστως προς την πρωτεύουσα- για να διευθετήσουν ακόμη και τις πιο απλές από τις δουλειές τους.

Με αυτά τα δεδομένα ακόμη και οι συμβολικές κινήσεις έχουν την αξία τους. Όπως –για παράδειγμα- το μεγάλο πανό για τα 100 χρόνια του ΣΒΒΕ που αναρτήθηκε τους τελευταίους μήνες στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Σε μια χώρα που –όπως φαίνεται από την πολιτική συμπεριφορά των πολιτών- ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας παραμένει ακόμη και εν έτει 2016 επιφυλακτικό προς τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες αυτές οι συμβολικές κινήσεις στήριξης της ιδιωτικής οικονομίας μπορούν να χαρακτηριστούν θαρραλέες.

Αύριο, λοιπόν, το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης του ΧΑ θα κτυπήσουν επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος. Αν και η εποχή για τους δείκτες δεν είναι η καλύτερη δυνατή, καθώς εκτός από τις εγχώριες εξελίξεις τα χρηματιστήρια επηρεάζονται απ’ ότι συμβαίνει στον κόσμο, η μέρα θα είναι ιδιαίτερη. Ένας συμβολισμός, που για όσους θέλουν να δουν, κρύβει πραγματική ουσία. Στη χώρα μας η επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας είναι στοίχημα με διακύβευμα την ανάπτυξη της οικονομίας και άρα την επιβίωση της ίδια της χώρας. Ένα νέο ξεκίνημα που λόγω παράδοσης και αντικειμενικών συνθηκών –οι δυσκολίες αποτελούν ταυτόχρονα και κίνητρο- είναι εξόχως πιθανό να γίνει από το Βορρά.