Skip to main content

Άρωμα νέας γενιάς στην παραγωγή κρασιού της Θεσσαλονίκης

Τα νεαρά αδέλφια Μίλτος και ο Γιώργος Δαμάσκου αναλαμβάνουν τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης Δαμάσκιος Οινοπειίο. Τα τρία «Τ» της επιτυχίας.

Την οικογενειακή επιχείρηση οινοποίησης και παραγωγής ελληνικών κρασιών, Δαμάσκιος Οινοπειίο, που κρατά τρεις ολόκληρες γενιές ανέλαβαν τα νεότερα μέλη της οικογένειας Δαμάσκου, Μίλτος και Γιώργος, από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης.

Την τέχνη του οίνου, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, την έμαθαν από τον πατέρα και τον παππού τους ενώ οι ίδιοι ανέλαβαν να εξελίξουν τις μεθόδους και τους τρόπους παραγωγής του κρασιού παντρέυοντας την οικογενειακή παράδοση με τη μοντέρνα δημιουργία.

Από τα 200 στρέμματα αμπελώνων (150 προς παραγωγή και 50 προς εξέλιξη) της οικογένειάς τους παράγονται ερυθρό, ροζέ και λευκό κρασί ενώ μερικές από τις ποικιλίες του οινοποιείου τους είναι: Ασύρτικο, Chardonnay, Ροδίτης, Μοσχάτο Αλεξάνδρειας, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah.

Οι δύο νεαροί, 23 και 22 χρονών αντίστοιχα, δημιούργησαν τρεις νέες ετικέτες για λευκό, ροζέ και κόκκινο κρασί, ενώ, στις αρχές του επόμενου μήνα, θα ξεκινήσουν την παραγωγή μίας ετικέτας λευκού μονοποικιλιακού κρασιού Chardonnay.

Ο Μίλτος και ο Γιώργος αξιοποιούν και τις σπουδές τους στη γεωπονία προκειμένου να καταφέρουν να διεισδύσουν σε μία εξαιρετικά ανταγωνιστική, όπως τη χαρακτηρίζουν, αγορά.

«Θέλαμε να δώσουμε στην αγορά δύο μηνύματα», σημειώνει ο Γιώργος Δαμάσκος στη Voria και εξηγεί: «πρώτον, ότι δύο νέα παιδιά με όρεξη και μεράκι καταφέρνουν, παρά τις δυσκολίες που περνά η χώρα, να επενδύουν στην ελληνική γη και να εξελίσσουν την παραγωγή της. Δεύτερον, ότι το κρασί βρίσκεται δίπλα στην καθημερινότητα του Έλληνα - αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθούμε να μπούμε στη θέση του καταναλώτη και να κάνουμε πράξη τις ανάγκες του».



Τα τρία «Τ» της επιτυχίας...  

Τεχνογνωσία, ταυτότητα προϊόντος και ταπεινότητα είναι τα τρία συγκριτικά πλεονεκτήματα της δουλειάς των δύο νεαρών, σύμφωνα με τον Μίλτο Δαμάσκο.

«Αποκτήσαμε την τεχνογνωσία για τη δουλειά μέσα από τις σπουδές μας και πρεσβεύουμε ότι, όταν παντρεύεις τη θεωρητική γνώση με την πρακτική εφαρμογή, μπορείς να παράξεις ένα δυναμικό αποτέλεσμα», σχολιάζει ο Μίλτος Δαμάσκος και συνεχίζει: «Οι σπουδές μας στη γεωπονία μας έχουν εφοδιάσει με τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις ενώ παιδικό μας όνειρο ήταν να αναλάβουμε και να εξελίξουμε το έργο του πατέρα μας».

«Το οινοποιείο μας εδρεύει στη Νέα Μεσημβρία και οι αμπελώνες έχουν εξαίρετο κλίμα και μοναδικά σε σύσταση εδάφη. Τα κρασιά παράγονται με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους κι έχουν αρώματα και δυναμικό χαρακτήρα. Έχουν, με άλλα λόγια, τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα», συμπληρώνει ο 23χρονος οινοπαραγωγός.

«Στα πρώτα επιχειρηματικά μας βήματα, μας συμβουλεύουν οι γονείς μας. Δεν θα είχαμε πετύχει τίποτα χωρίς την υποστήριξή τους. Ειδικά στον χώρο του κρασιού, όπου υπάρχουν πολλά και πολύ αξιόλογα οινοποιεία στη βόρεια Ελλάδα, μας συμβουλεύουν πάντα να είμαστε ταπεινοί και να βαδίζουμε με βήμα σταθερό», καταλήγει ο νεαρός οινοπαραγωγός.



...και τα τρία βραβεία σε διαγωνισμό

Τα κρασιά των δύο νεαρών οινοπαραγωγών βραβεύτηκαν στον 18ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσπασμάτων Θεσσαλονίκης. Το ροζέ κατέκτησε τη δεύτερη θέση ενώ το λευκό και το κόκκινο βρέθηκαν στην τρίτη θέση.

Οι ίδιοι αποδίδουν την μικρή, όπως την χαρακτηρίζουν, επιτυχία τους στο μεράκι για δουλειά. «Κάθε νέος βάζει τους δικούς του στόχους. Για εμας, ο στόχος είναι να φτάσουμε το... καμάρι μας ψηλά», επισημαίνει ο Γιώργος.