Skip to main content

Έτοιμο το νομοσχέδιο για το τμήμα Ισλαμικών σπουδών στο ΑΠΘ

Στο Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την ίδρυση τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Ορθόδοξος Τύπος", στο Υπ. Παιδείας είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την ίδρυση τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

"Άλλοθι" και αφορμή για τη βιασύνη αποτελεί και η μεγάλη εισροή μουσουλμάνων στη χώρα μας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της εφημερίδας το νομοσχέδιο θα κατατεθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να καλυφθούν με προγραμματισμό τα επόμενα έτη, οι ανάγκες που θα προκύψουν από το πληθωρικό μουσουλμανικό στοιχείο!

Υπάρχουν οι δηλώσεις επ’ αυτού του κ. Σταύρου Γιαγκάζογλου, συμβούλου του Υπ. Παιδείας και προϊστάμενου του Γραφείου Α΄ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στην «Αυγή», τις οποίες αναδημοσιεύει η ekklisiaonline:

«Χρειαζόμαστε νέα, ανοιχτά , προγράμματα σπουδών για το μάθημα του Ισλάμ, κατάλληλα βιβλία, κατάλληλους εκπαιδευτικούς - Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και αργήσαμε δεκαετίες να το υλοποιήσουμε, αλλά εν τέλει ξεκινήσαμε - Αφού γίνει αυτή η πορεία, θα φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο, ώστε πλέον μελλοντικά από το πανεπιστήμιο και από την κοινότητα των μουσουλμάνων θα προκύπτουν οι ιεροδιδάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί οι σχολικοί σύμβουλοι, οι άνθρωποι που θα έχουν κάνει εξειδικευμένες  σπουδές και, συνεπώς, θα μπορούν να συμμετέχουν σε εκπόνηση προγραμμάτων σπουδών.

» Πρόκειται για την ειρηνική συμβίωση, για τον διάλογο µε σύγχρονους όρους και στο σήμερα, κουβαλώντας βεβαίως όλο το κοινό παρελθόν -  Άρα χρειαζόμαστε νέα, ανοιχτά προγράμματα σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών που αφορούν το Ισλάμ, κατάλληλα βιβλία, κατάλληλους και σωστά επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς. Εξ ού και η προοπτική ίδρυσης κατεύθυνσης ισλαμικών σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ».

Το γεγονός πάντως ότι δεν υπάρχει αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδος, ίσως να οφείλεται στις συχνές επισκέψεις των κ.κ. Τσίπρα και Φίλη στον Αρχιεπίσκοπο (κάτι δίνουμε, κάτι παίρνουμε, είναι πάντα το αποτέλεσμα παρόμοιων συναντήσεων).