Skip to main content

Ασπίδα της Μόσχας στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Η Ρωσία υπερασπίστηκε σήμερα την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού του Ιράν στο Μπουσέρ, λίγες ημέρες πριν την τελετή για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του και παρά τις έντονες επιφυλάξεις π
Η Ρωσία υπερασπίστηκε σήμερα την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού του Ιράν στο Μπουσέρ, λίγες ημέρες πριν την τελετή για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του και παρά τις έντονες επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει επανειλημμένα οι ΗΠΑ.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο του συνεδρίου του Σότσι, «πρόκειται για μία ζωτική άγκυρα που διατηρεί το Ιράν στο καθεστώς της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων».

Εξάλλου, η έναρξη της λειτουργίας του πρώτου ιρανικού πυρηνικού σταθμού το Σάββατο θα γιορταστεί με μία τελετή στην οποία θα παραστεί και ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (Rosatom) Σεργκέι Κιριένκο.

Η κατασκευή του Μπουσέρ ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2009 και στη συνέχεια η Ρωσία πρόσφερε το απαραίτητο καύσιμο για τη λειτουργία του. Το σχέδιο για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό του Ιράν είχε ξεκινήσει πριν την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 από τη γερμανική εταιρεία Siemens, ενώ το 1994 η Ρωσία ανέλαβε την κατασκευή του.