Skip to main content

Αστέρι έπεσε απ' τον ουρανό και σκάλωσε στη Φιλικής Εταιρείας! (vid)

Το «Πεφταστέρι», διαμέτρου 9,5 μέτρων, μέρος του εορταστικού διάκοσμου της Θεσσαλονίκης, καλύπτει όλο το κενό ανάμεσα στα αντικριστά κτήρια.

Τη θέση του απέναντι από τον Λευκό Πύργο, ανάμεσα στις πολυκατοικίες της οδού Φιλικής Εταιρίας πήρε το μεγάλο «Πεφταστέρι» που αποτελεί μέρος του εορταστικού διάκοσμου του δήμου Θεσσαλονίκης.

Τον σχεδιασμό και την τοποθέτηση του αστεριού ανέλαβε η ομάδα εικαστικού φωτισμού beforelight. Το αστέρι έχει διάμετρο 9,5 μέτρα και, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, καλύπτει όλο το κενό ανάμεσα στα κτήρια της οδού, δίνοντας την εντύπωση ότι έπεσε απ' τον ουρανό και σφήνωσε ανάμεσα στα κτήρια.

Το εντυπωσιακό στολίδι καδράρει τον Λευκό Πύργο χαρίζοντας μια πανέμορφη εικόνα στους περαστικούς που στέκονται να το κοιτάξουν και να το φωτογραφήσουν. Το αστέρι θα παραμείνει στη θέση του για όλη τη διάρκεια των εορτών.

Οι άνθρωποι πίσω απ' την εικόνα

H Θεσσαλονικιώτικη ομάδα beforelight σχηματίστηκε για να πειραματιστεί με το φως. Αποτελείται από εννέα άτομα που έχουν καταπιαστεί με τον αρχιτεκτονικό και το θεατρικό φωτισμό, αλλά η ομάδα, αναζητώντας νέους τρόπους για να αποδώσει τη δυναμική εμπειρία του φωτός, έχει ως κύρια δραστηριότητα τις εικαστικές εγκαταστάσεις και τα αστικά δρώμενα.

Το έργο των beforelight περιλαμβάνει τη σύλληψη, το σχεδιασμό και την εφαρμογή φυσικού και τεχνητού φωτισμού, με στόχο να ενθαρρύνει τη συμμετοχή και τη διάδραση του κοινού με το φως, σε μια διαδικασία όπου η ιδιαιτερότητα του τόπου και ο πειραματισμός στην χρήση φωτιστικών μέσων αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες.

Οι beforelight έχουν κάνει φωτιστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο αστικό χώρο πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, τα Χανιά και το Rotterdam. Επιπλέον, έχουν παρουσιάσει το έργο τους στη 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Πεδίο Δράσης Κόδρα, στο Video Art Athens, στο Street Cinema του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στη Νύχτα Μουσείων του Ρότερνταμ, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (στα πλαίσια της Νύχτας Μουσείων της Αθήνας).

Τα μέλη της beforelight: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Δήμητρα Αλουτζανίδου, Χριστίνα Αμπατζίδου, Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, Κέλλυ Εφραιμίδου, Δημήτρης Θεοχαρούδης, Μαρία Λαζαρίδου, Βασίλης Ντόβρος, Ειρήνη Στείρου.