Skip to main content

Ασθενοφόρα χωρίς πληρώματα στη Λάρισα

Αντιμέτωποι με ακραίες καταστάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών και τραυματιών, έρχονται καθημερινά οι οδηγοί των ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας του νομού Λάρισας.
Αντιμέτωποι με ακραίες καταστάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών και τραυματιών, έρχονται καθημερινά οι οδηγοί των ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας  του νομού Λάρισας. Η διαιώνιση μιας παράλογης κατάστασης που θέλει τα ασθενοφόρα των Κ.Υ. να επανδρώνονται μόνο από τον οδηγό τους και όχι με διμελές πλήρωμα, όπως συμβαίνει με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, οδηγεί σε «επεισοδιακές» διακομιδές.

Είναι ανατριχιαστικές οι περιγραφές τους στη Voria.gr, που αποκαλύπτουν τη γύμνια του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι της υπαίθρου. Σε περιστατικό, πριν από λίγες ημέρες, το ασθενοφόρο του Κ.Υ. Φαρσάλων κλήθηκε σε τροχαίο και ο οδηγός έβγαλε μόνος του και φόρτωσε στο φορείο έναν τραυματία, που έφερε σοβαρά εγκαύματα. Κατά τη διακομιδή από τον τόπο του ατυχήματος στο Κ.Υ. ο τραυματίας ήταν αβοήθητος στο πίσω μέρος του ασθενοφόρου.

Στην περιοχή του Τυρνάβου νεαρός υπέστη πρόσφατα ανακοπή καρδιάς και διακομίστηκε στο Κ.Υ. από ασθενοφόρο όπου επέβαινε μόνο ο οδηγός, χωρίς να υπάρχει διασώστης ή γιατρός, που να μπορεί να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες. Προ ημερών στην επαρχία Αγιάς ο οδηγός ασθενοφόρου του Κ.Υ. της περιοχής υποχρεώθηκε με μία αγροτική γιατρό να μεταφέρουν σε μεγάλη απόσταση τραυματία, ο οποίος βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, αφού το ασθενοφόρο δεν μπορούσε να προσεγγίσει το χώρο όπου βρισκόταν ο τραυματίας.

Παλαιότερα οι οδηγοί θυμούνται ότι συνάδελφός τους μετέφερε έναν άνδρα ο οποίος είχε υποστεί διάσειση και κάποια στιγμή τον είδε από τον καθρέφτη να σηκώνεται από το φορείο, ζαλισμένος, και να προσπαθεί να ανοίξει την πίσω πόρτα του ασθενοφόρου για να κατέβει. Φυσικά, ο οδηγός ήταν και τότε μόνος του στο όχημα και το μόνο που μπόρεσε να κάνει ήταν να φρενάρει για να μην πηδήξει ο τραυματίας από το κινούμενο ασθενοφόρο!

Στη δικαιοσύνη

Εδώ και χρόνια οι οδηγοί στα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας του νομού ζητούν μετ’ επιτάσεως τα πληρώματα να είναι διμελή για την ασφάλεια των ασθενών, αλλά και τη δική τους. Άλλωστε, κάτι τέτοιο εφαρμόζεται με επιτυχία σε Κ.Υ. των γειτονικών νομών Καρδίτσας και Τρικάλων, που έχουν ενταχθεί στο ΕΚΑΒ. Ωστόσο, η πολιτεία και οι εκάστοτε διοικήσεις του Γ.Ν.Λ. έχουν αγνοήσει επιδεικτικά το αίτημά τους.

Στα τέλη Μαΐου του 2008 και ύστερα από συνεχείς πιέσεις των οδηγών, που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες των διακομιδών, το Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (όπου και υπάγονται) αποφάσισε να εφαρμόσει το σύστημα των διμελών πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των Κ.Υ. Εντούτοις, η συγκεκριμένη απόφαση δεν εφαρμόστηκε ποτέ, με τη δικαιολογία της έλλειψης προσωπικού και της αδυναμίας συντονισμού με το ΕΚΑΒ.

Μάλιστα, οι οδηγοί προσέφυγαν δικαστικά κατά της διοίκησης του ιδρύματος για τη μη εφαρμογή της απόφασης και η δίκη αναμένεται να λάβει χώρα εντός του έτους. Ο παραλογισμός στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο νομό καταδεικνύεται, κατά τους οδηγούς των Κ.Υ., και από το γεγονός ότι τα πληρώματα των ασθενοφόρων του Γενικού Νοσοκομείου είναι διμελή στις διακομιδές ασθενών, που έχουν πάρει εξιτήριο, την ώρα που εκείνοι σπεύδουν μόνοι τους στα επείγοντα περιστατικά!

Οι οδηγοί έχουν ζητήσει συνάντηση για να θέσουν το θέμα και στη νέα διοίκηση του Γ.Ν.Λ., χωρίς κάτι τέτοιο να έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Το θέμα δεν έχει «αγγίξει» ούτε η νέα διοίκηση της 5ης Υ.ΠΕ., που γνωρίζει για τα μονά πληρώματα των ασθενοφόρων. Πλέον, οι οδηγοί ετοιμάζονται για νέο γύρο προσφυγής στη δικαιοσύνη, μήπως και βρουν το δίκιο τους. Μέχρι αυτό να συμβεί, τραυματίες και ασθενείς φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να μεταφέρονται αβοήθητοι και με τον κίνδυνο να πάθουν μία απλή εισρόφηση πάνω στο φορείο του ασθενοφόρου και αυτή να αποβεί μοιραία.