Skip to main content

Τα έργα που σχεδιάζει ο Δήμος για το 2018 - Όλες οι αναπλάσεις

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης αναμένεται να λάβει το πράσινο φως από το δημοτικό συμβούλιο - Τι προβλέπει για σχολική στέγη, αναπλάσεις

Στην συντήρηση και στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών αλλά και στην υλοποίηση νέων έργων, με έμφαση στη δυναμική τους για την ανάπτυξη της οικονομίας, στοχεύει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2018.

Μέρος των πόρων για την υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος θα προέλθει και από την πρώτη δόση του δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους σχεδόν 6 εκατ. ευρώ, καθώς και από το πρόγραμμα Jessica και την Ελεγχόμενη Στάθμευση.

Ο προϋπολογισμός του Σχεδίου του Τεχνικού ανέρχεται στα 23.439.949 ευρώ, εκ των οποίων τα 7.162.539 ευρώ αφορούν σε συνεχιζόμενα έργα και μελέτες και τα 16.277.410 σε νέες ενδείξεις έργων και μελετών.

Το Σχέδιο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Διαβούλευσης και το επόμενο διάστημα αναμένεται να λάβει το πράσινο φως από το δημοτικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς, το Τεχνικό Πρόγραμμα διαμορφώθηκε λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του Δήμου και τους περιορισμούς που έχουν τεθεί ως προς τα έσοδα και τις δαπάνες, σε συνδυασμό με τις προτάσεις των Κοινοτήτων και των φορέων. Ο ίδιος κάνει λόγο για «έναν καμβά παρεμβάσεων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων έργα που υλοποιούνται μέσα από συνέργειες και με χρηματοδότηση από εναλλακτικές πηγές».

Η δημοτική αρχή προγραμματίζει την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2014-2020, για αναπλάσεις χώρων πρασίνου. Τα έργα για τα οποία θα κατατεθούν προτάσεις, είναι μεταξύ άλλων, η ανάπλαση του πάρκου Ν. Παπάζογλου – πρώην Αγ. Θεράποντα, η ανάπλαση ζώνης πρασίνου κατά μήκος των Βυζαντινών Τειχών, η ανάπλαση χώρων πρασίνου Παπαναστασίου Βούλγαρη, καθώς και η κατασκευή πράσινων δωμάτων και διαμορφώσεις σχολικών αυλών με βιοκλιματικά κριτήρια.

Παράλληλα, οι τεχνικές υπηρεσίες προετοιμάζουν την υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων για τη χρηματοδότηση σειράς ώριμων έργων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως προς το Jessica και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ένα από τα έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από την ΕΤΕπ είναι η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας.

Έμφαση στη σχολική στέγη – Έργα υποδομής στην εκπαίδευση

Μέσα στους στόχους του Τεχνικού Προγράμματος είναι η κάλυψη των αναγκών σε υποδομές εκπαίδευσης.

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018 δίνεται έμφαση στα θέματα της Σχολικής Στέχης, όπου προγραμματίζονται σειρά μεγάλων παρεμβάσεων. Μέσα στα έργα που θα προωθηθούν για υλοποίηση είναι:

  • Η προσθήκη πτέρυγας και η ανακαίνιση υφιστάμενου κτιρίου στο 106ο δημοτικό σχολείο.   
  • Η ανέγερση ενός νέου νηπιαγωγείου στην Καπετάν Άγρα, στην 2η Δημοτική Κοινότητα με βιοκλιματικά κριτήρια
  • Η υλοποίηση μελετών για την αποκατάσταση 2 διατηρητέων σχολικών συγκροτημάτων (Ικτίνου και Συγγρού)
  • Η υλοποίηση μελέτης για την αποκατάσταση του διατηρητέου της Κριεζώτου.
  • Η ανέγερση ενός λυκείου στην περιοχή των τροχιοδρομικών και ενός ειδικού δημοτικού σχολείου στην Κάτω Τούμπα.
  • Εκπόνηση μελετών για την ανέγερση άλλων τριών νηπιαγωγείων στην οδό Λαχανά, στην Τριανδρία και στα Τροχιοδρομικά.

Αστικές αναπλάσεις στον ελεύθερο δημόσιο κοινόχρηστο χώρο

Ανάπλαση του πάρκου Ν. Παπάζογλου (Πρώην Αγ. Θεράποντα) Αφορά εργασίες ανάπλασης του πάρκου και του πεζόδρομου της οδού Παλιγγενεσίας μπροστά από τον Ιερό Ναό Αγ. Θεράποντα και του σχολικού συγκροτήματος του 19ου Δημοτικού Σχολείου. Στόχοι είναι η αναβάθμιση του υπαίθριου χώρου, η αύξηση της έκτασης του πρασίνου, ο εκσυγχρονισμός των κοινόχρηστων χώρων και η τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού.

Ανάπλαση Νέστορος Τύπα Οι εργασίες περιλαμβάνουν τη δημιουργία ελεύθερων χώρων στάθμευσης, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, ανάδειξη της υφιστάμενης υψηλής βλάστησης και κατασκευή καθιστικών για τη στάση και αναψυχή των κατοίκων. Το έργο συμπληρώνει τον «πράσινο διάδρομο» που συνδέει διαδοχικά το παρακείμενο δημοτικό σχολείο και τα πάρκα στην οδό Μερκουρίου, με τους χώρους πρασίνου και εκπαίδευσης κατά μήκος του διατηρητέου συγκροτήματος του Ντεπό.

Ανάπλαση πλατείας Αγ. Σπυρίδωνα Πρόκειται για τον ανασχεδιασμό του χώρου πρασίνου με επεμβάσεις που θα έχουν ως στόχο την αποκατάσταση της λειτουργίας του ως χώρο πρασίνου, στάσης και ανάπαυσης. Το έργο επεκτείνεται και στον ανασχεδιασμό του πεζόδρομου της οδού Τζουμαγιάς, των πεζοδρομίων που περιβάλλουν το χώρο πρασίνου και του τμήματος του πεζοδρομίου της οδού Χαρ. Τρικούπη που βρίσκεται απέναντί της.

Ανάπλαση ζώνης πρασίνου κατά μήκος των Βυζαντινών Τειχών. Βασικός στόχος η αναβάθμιση της περιοχής μέσω της ανάδειξης του τείχους, της δημιουργίας ενός λειτουργικού κοινόχρηστου χώρου (με ιδιαίτερη έμφαση στο πράσινο) και της διατήρησης της ιστορικής μνήμης των νεώτερων χρόνων δια της επανάχρησης των προσφυγικών κτισμάτων. Η μελέτη προβλέπει την διατήρηση του φωτισμού της οδού και ενισχύει με νέο φωτισμό την ζώνη περιπάτου πλησίον των Τειχών όπως διαμορφώνεται.

Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Βυζαντινών Τειχών στην οδό Στουρνάρνα Το έργο αφορά στο τμήμα της οδού Στουρνάρα, από την οδό Ερατούς έως την οδό Αυρηλιανής – πλατεία Μουσχουντή.

Ανάπλαση της πλατείας  Μαβίλη και των οδών Μαβίλη, Γλάδστωνος, Κ. Παλαμά, Φειδίου και Ζεφύρων με στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού. Στόχος είναι η αναβάθμιση της  εικόνας της περιοχής και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με περιορισμό της ελεύθερης στάθμευσης των οχημάτων  και αναβάθμιση φωτισμού και εξοικονόμηση ενέργειας

Βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Ελευθερίας Η πρόταση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις-στόχους του σχετικού διενεργηθέντος αρχιτεκτονικού διαγωνισμού επιδιώκει τον ανασχεδιασμό της Πλατείας Ελευθερίας ως χώρου περιπάτου και αναψυχής μέσω σύγχρονων, αρχιτεκτονικών και αστικών παρεμβάσεων, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει, για τον εμπλουτισμό του υφιστάμενου πρασίνου και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της ιστορίας της πλατείας.

Ανάδειξη του Άξονα Αχειροποιήτου Αγ. Σοφίας (τμήμα από Τσιμισκή έως Λεωφ. Νίκης) Η διαμόρφωση στοχεύει στην υποδοχή ανεμπόδιστης κίνησης, ως καθημερινής διέλευσης και ως περιπάτου, και στην παροχή τόπων ως πεδίο δρώμενων και συλλογικών εκδηλώσεων. Το τμήμα του άξονα αποτελείται από δύο διακριτές ενότητες. Το α΄ τμήμα από την οδό Τσιμισκή έως την οδό Μητροπόλεως έχει χαρακτήρα εμπορικού πεζόδρομου, ως ταυτόσημη συνέχεια του ήδη κατασκευαζόμενου τμήματος από την οδό Μακένζυ Κίνγκ έως την Τσιμισκή. Το β΄ τμήμα από την οδό Μητροπόλεως έως τη Λεωφόρο Νίκης διαμορφώνεται ως πλατεία της Μητρόπολης.

Αποκατάσταση της λειτουργικότητας του οδικού δικτύου στην Κατεχάκη – Ματζαρού
Ανάπλαση οδών Δαγκλή, Διαλέττη, Δεσπεραί
Ανάπλαση οδών Σοφούλη και Βαφοπούλου
Κατασκευή παιδικής χαράς Ροτόντας
Ανάπλαση παιδικής χαράς Πολ. Ρέγκου

Παράλληλα, μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνονται συντηρήσεις και επισκευές δημοτικών υπαίθριων χώρων, ανακατασκευές και συντηρήσεις παιδικών χαρών, αθλητικών εγκαταστάσεων. Επίσης, η συντήρηση χώρων, όπως η Νέα Παραλία, η αλάνα της Τούμπας, ο πεζόδρομος της Αγ. Σοφίας και η περιοχή Χρηματιστηρίου. Μέσα στα έργα περιλαμβάνονται η ανάπλαση παιδικών χαρών ΧΑΝΘ, Καππαδοκίας – Γιαννιτσών και Βοσπόρου καθώς και η ανακατασκευή γηπέδων και χώρων στα οικόπεδα Δελφών και Μαρτίου.

Μέσα στην επόμενη χρονιά, οι τεχνικές υπηρεσίες θα προχωρήσουν στην υλοποίηση διαμόρφωσης πεζοδρομίου του νέου κτηρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου. Παράλληλα, η οδός Κωλέττη διανοίγεται και διαμορφώνεται με νησίδα κυκλοφορίας για την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο από τον υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων στο κτίριο της Περιφέρειας.

Επίσης, προχωρά και η ανακατασκευή του κόμβου Εγνατίας και Σεπτεμβρίου, στο ύψος του εργοταξίου του Μετρό. Το έργο προβλέπει την κατασκευή διαχωριστικής νησίδας στην Εγνατία κατά μήκος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, της Φοιτητικής Λέσχης, της ΣΣΑΣ και του πρώην Στρατ. Νοσοκομείου 424 καθώς και τη δημιουργία νέας διάβασης πεζών.
Τέλος, οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται στον ελεύθερο δημόσιο χώρο περιλαμβάνουν και συντηρήσεις πεζοδρομίων και οδοστρωμάτων. Ασφαλτοστρώσεις πρόκειται να προχωρήσουν στα πλέον επιβαρυμένα τμήματα οδών του βασικού οδικού δικτύου, όπως Λαγκαδά, Αγ. Πάντων, Λαμπράκη, 25ης Μαρτίου, Ολυμπιάδος, Θεοτοκοπούλου κ.α.  

Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής

Η δημοτική αρχή σχεδιάζει αναπλάσεις και διαμορφώσεις χώρων πρασίνου σε διάφορα σημεία της πόλης, καθώς και εργασίες συντήρησης και αναμόρφωσης δικτύων ηλεκτροφωτισμού. Συγκεκριμένα μέσα στο Σχέδιο του ΤΠ περιλαμβάνονται:

- Αναπλάσεις και διαμορφώσεις χώρων πρασίνου στη συμβολή των οδών Φιλ. Κτενίδη – Αλησμ. Πατρίδων – Στουγιαννάκη, Ηρώων Μεσοβουνίου και Ολύνθου – Κισσάβου
-  Αναπλάσεις πάρκων γειτονιάς (Βαρώνου – Χιρσ- Γαμβέτα και Δελφών – Ορέστου – Μακεδονίας)
- Αναπλάσεις χώρων πρασίνου πλησίων ιερών ναών και μνημείων
- Ανάπλαση χώρων πρασίνου στον άξονα της οδού Λαγκαδά

Ειδικός φωτισμός και αντικατάσταση φωτιστικών

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται και η ανάθεση μελέτης ειδικού φωτισμού για την ανάδειξη μνημείων Unesco, όπως και η αντικατάσταση ιστών, φωτιστικών και δικτύου φωτισμού στα πάρκα του ΑΠΘ, στους Κήπους του Πασά,  του Ζωολογικού Κήπου καθώς και εκσυγχρονισμός φωτισμού σε οδούς του ιστορικού κέντρου.

Ο εκσυχρονισμός του φωτισμού θα προχωρήσει και στον βασικό οδικό άξονα της λεωφόρου Αλ. Παπαναστασίου καθώς και την αναβάθμιση της πλατείας Σταμάτη Καραμανλή.

Με την ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται θα έχουν αντικατασταθεί 2.800 συμβατικά φωτιστικά με νέα φωτιστικά Led σε 43 κεντρικές οδούς και λεωφόρους της πόλης. Η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος JESSICA και την Τράπεζα Πειραιώς.