Skip to main content

Το ...αριστερόμετρο του ΣΥΡΙΖΑ και η τιμιότητα στην πολιτική

Η πολιτική... ανάδυση του Σαουλίδη, η διαφαινόμενη επιστροφή Καστανίδη και οι «συγκρουσιακοί» Συριζαίοι της Θεσσαλονίκης.

-Τελικά ο μόνος Θεσσαλονικιός και Βορειοελλαδίτης εκπρόσωπος στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά είναι ο Αντώνης Σαουλίδης. Επιτυχία, αν κάποιος συνυπολογίσει ότι υποψήφιους είχαμε κι άλλους και δεν τα κατάφεραν τελικά. Ο κ. Σαουλίδης πλέον προβάλλει ως σημαίνον στέλεχος στο κίνημα στη Θεσσαλονίκη κι αυτό έχει τη δική του σημασία...

-Ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς πάντως της κεντροαριστεράς και ειδικότερα του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη (παρά τη διαγραφή του και τη μεταπήδησή του στο ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου), ο Χάρης Καστανίδης, μπορεί να απέχει από τα πολιτικά πράγματα εδώ και τρία χρόνια μετά τη διαγραφή του, δεν παύει όμως να είναι έτοιμος για επανενεργοποίηση, υπό προϋποθέσεις... Σε συνέντευξη που έδωσε στο συνάδελφο Βαγγέλη Στολάκη, στην εφημερίδα Καρφίτσα, ο κ. Καστανίδης υπενθυμίζει ότι είναι εκτός ενεργού πολιτικής από το Φεβρουάριο του 2012, «όταν το κόμμα του τον διέγραψε επειδή αρνήθηκε να ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο». Να τα λέμε αυτά, διότι έρχονται και εκλογές και στις επόμενες εκλογές ο κ. Καστανίδης αφήνει στην ίδια συνέντευξη ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος. Ταγμένος στο Δημοκρατικό Σοσιαλισμό, αλλά ποιο κόμμα τον εκφράζει;

-Το... χάσμα μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ το επιβεβαιώνουν καθημερινά πλέον με δηλώσεις τους όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη, που επιμένουν στις θέσεις τους και καταθέτουν στο δημόσιο διάλογο τα επιχειρήματά τους. Οι Θεσσαλονικείς βουλευτές του κόμματος μάλιστα, αν εξαιρέσουμε δυο τρεις (που αποφεύγουν τις δηλώσεις) έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση και δε διστάζουν να έρθουν και σε σύγκρουση με τους εσωκομματικούς αντιπάλους τους. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι επιλήψιμο, ειδικά στην Αριστερά, όπου άλλωστε η διαφορετικότητα είναι πάντα σεβαστή. Όχι... πάντα όπως αποδεικνύεται το τελευταίο διάστημα. Ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν ακόμη και το αν και πόσο Αριστερός είναι ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επειδή στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές με την ψήφο και το λόγο του. Γι' αυτό μάλλον και ο κ. Μηταφίδης φρόντισε να κάνει ορισμένες υπενθυμίσεις, ιστορικού –και θα έπρεπε για τους Αριστερούς αλησμόνητου- χαρακτήρα. Εμείς να πούμε ότι εκτός από την ντροπή που θα έπρεπε να νιώθουν όσοι το έκαναν, ορισμένοι από αυτούς θα έπρεπε να ρίξουν μια ματιά και στο δικό τους πολιτικό παρελθόν... Όχι τίποτα άλλο, αλλά η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί κι όχι να διορθωθεί στο επόμενο διάστημα.

-Πρώην αυτοδιοικητικός (εσχάτως και... ψαράς) του «γαλάζιου» χώρου μόλις έμαθε την υπουργοποίηση του πρώην δημάρχου Σφακίων, Παύλου Πολάκη, αναφώνησε: «δεν υπάρχει σωτηρία»... Μετά τις κακές εμπειρίες που είχε ο ίδιος από την προσπάθειά του να ασκήσει τα καθήκοντά του με απολύτως σύννομο τρόπο βλέποντας και τον πρώην συνάδελφό του που είχε παραδεχτεί (καταχειροκροτούμενος) ότι διατηρούσε ένα λευκό και ένα μαύρο ταμείο στο δήμο του να γίνεται αρμόδιος για την πάταξη της διαφθοράς «βάρεσε μπιέλα»... Βλέπετε υπάρχουν και οι αξέχαστες εμπειρίες από τους «αδιάφθορους» της ελληνικής Πολιτείας. Δεν ξέρεις τι είναι να καταγγέλλεις σκάνδαλο στον αρμόδιο για την πάταξη της διαφθοράς και να σε ρωτάει αν πήγες στον... Τριανταφυλλόπουλο. Ηθικό δίδαγμα: Αν είσαι καθαρός μόλις μπεις στην πολιτική, πρώτον δε θα επιβραβευτείς για την τιμιότητά σου και δεύτερον ή λερώνεσαι ή φεύγεις και δεν ξαναγυρνάς. Εμείς διαφωνούμε, αλλά η πείρα πολλών τίμιων ανθρώπων στην πολιτική συνεχίζει να μας διαψεύδει.