Skip to main content

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Στη συμβολαιακή για το κριθάρι, 2.000 παραγωγοί

Περισσότεροι από 2.000 αγρότες - συνεργάτες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα της συμβολαιακής για το κριθάρι.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού, έφθασε να εξασφαλίζει εισόδημα περίπου 12 εκατ. ευρώ για τους Έλληνες παραγωγούς, που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας που υλοποιεί από το 2008, με το οποίο καλύπτει το  100% των παραγωγικών αναγκών της.

Τα παραπάνω δήλωσε στη Voria.gr o οικονομικός διευθυντής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Νίκος Ζέρβας, τονίζοντας ότι συνολικά οι δραστηριότητες της εταιρείας αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ, δημιουργώντας – άμεσα και έμμεσα – εισόδημα για 28.000 οικογένειες.

«Μεταξύ αυτών, βρίσκονται και οι 2.000 αγρότες, με τους οποίους συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού. Το πρόγραμμα αυτό είναι το πρώτο και μεγαλύτερο τους είδους του στην Ελλάδα και στόχο έχει τη συνεχή ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής και τη δημιουργία μίας πλήρως καθετοποιημένης ελληνικής διαδρομής για τα προϊόντα μας».

Το μέγεθος και η επιτυχία του προγράμματος αποτυπώνεται στους παρακάτω αριθμούς:

- 2100 Έλληνες παραγωγοί σε 23 νομούς.

- 250.000 τόνοι ελληνικού κριθαριού έως σήμερα

- 235.000 στρέμματα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

- 60 εκατομμύρια ευρώ η προστιθέμενη αξία που δημιουργείται για τους παραγωγούς και τους συνεργάτες

- Εξαγωγές βύνης και κριθαριού από το 2015

-  830 νέες θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα.

Σημειώνεται ότι το 2011, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ξεκίνησε τη δημιουργία πειραματικών αγρών για την ανάπτυξη νέων αποδοτικότερων ποικιλιών βυνοποιήσιμου κριθαριού, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα, λειτουργούν πέντε πειραματικοί αγροί,  στην Ξάνθη, τον Αλμυρό, τη Λιβαδειά, την Χαλκιδική και τα Σπάτα Αττικής. Σε αυτούς έχουν δοκιμαστεί 43 ποικιλίες, από τις οποίες οι 15 έχουν μπει στην παραγωγή.

«Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος έχει παίξει η τεχνογνωσία, που η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παρέχει στους συνεργάτες της μέσω της επιστημονικής υποστήριξης από ειδικευμένους συμβούλους-γεωπόνους.

Έτσι, καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, όπως η αειφορική  διαχείριση των περιβαλλοντικών πόρων, τα νέα προϊόντα και οι τεχνολογίες στο χώρο της γεωργίας, βέλτιστες πρακτικές», πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας.

Για την κατάρτιση των παραγωγών η εταιρεία υλοποιεί σειρά εξειδικευμένων εκπαιδευτικών σεμιναρίων, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία το πιστεύει και το στηρίζει γιατί, πέρα από τα οφέλη που έχει για την εταιρεία,  δημιουργεί και ένα πλαίσιο σταθερότητας, με συγκεκριμένα οφέλη για τους συνεργάτες της που έχουν:

- Eγγυημένη απορρόφηση όλης της παραγωγής.   

- Εγγυημένη τιμή αγοράς, η οποία είναι γνωστή από την υπογραφή των συμβολαίων

- Άμεση πληρωμή με την παραλαβή του κριθαριού

-Πίστωση για την αγορά των σπόρων.

-  Δυνατές ποικιλίες που παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή και απόδοση.

- Παροχή τεχνικής υποστήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου