Skip to main content

Αθώοι Δεμουρτζίδης - Παπαδόπουλος για το στρατόπεδο Καρατάσιου

Νυν και πρώην δήμαρχος αθωώθηκαν καθώς δεν υπάρχει σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς για τον χώρο και «δεν πληρείται η υπόσταση του εγκλήματος».

Αθωώθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, και ο πρώην δήμαρχος Διαμαντής Παπαδόπουλους που δικάστηκαν σήμερα με την κατηγορία της κατάληψης δημόσιου χώρου για τη χρήση του στρατοπέδου Καρατάσιου.

Το Δικαστήριο συντάχθηκε με την πρόταση του εισαγγελέα για αθώωση των δύο κατηγορουμένων καθώς «δεν πληρείται η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος», ήτοι δεν υπάρχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς του στρατοπέδου που διεκδικούν και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Οικονομικών.

Για τις δράσεις που πραγματοποιούνται στον χώρο είχε σχηματιστεί δικογραφία από το Γ' Σώμα Στρατού και είχε ασκηθεί ποινική δίωξη. Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο συγκεντρώθηκαν από νωρίς σήμερα το πρωί κάτοικοι του δήμου Παύλου Μελά, που διαμαρτύρονταν για τις διώξεις και υποστήριζαν τη συνέχιση της χρήσης του στρατοπέδου από τους πολίτες.

«Η απόφαση ήταν δίκαιη και εναρμονιζόταν με τα πραγματικά δεδομένα και με τον σκοπό της αξιοποίησης του χώρου από τον δήμο Παύλου Μελά», δήλωσε ο δικηγόρος των κατηγορουμένων, Μανώλης Λαμτζίδης μετά την ανακοίνωση της απόφασης και πρόσθεσε: «Δεν υπήρξε ουδεμία πρόθεση καταπάτησης της δημόσιας περιουσίας, αντίθετα υπήρξε προσαρμογή στο καθήκον και την υποχρέωση των αιρετών να διασφαλίσουν ελεύθερο χώρο ασναψυχής και καθαρό περιβάλλον για τους κατοίκους. «Με αυτήν την έννοια, νομίζω ότι τίθεται πια σε νέα βάση το ζήτημα της διεκδίκησης δημοσίων χώρων σε όλη τη Θεσσαλονίκη από τις δημοτικές αρχές», κατέληξε ο κ. Λαμτζίδης.

Από την πλευρά του ο κ. Δεμουρτζίδης είπε πως «όπως φάνηκε από την ακροαματική διαδικασία δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της καταπάτησης». «Οι δημότες του δήμου Παύλου Μελά το μόνο που έκαναν ήταν να χρησιμοποιούν τις υποδομές που έφτιαξε ο δήμος με χρήματα δικά του αλλά και του ελληνικού δημοσίου για να κάνει δράσεις και να απολαμβάμβάνουν οι πολίτες το πράσινο», επεσήμανε ο δήμαρχος και κατέληξε ότι η απόφαση δικαιώνει τη δημοτική αρχή και τους κατοίκους.

Ως μάρτυρας κατέθεσε ένας υπάλληλος του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, ο οποίος υποστήριξε πως το οικόπεδο ανήκει στην υπηρεσία του, γι' αυτό και εκκινήθηκε η διαδικασία. Ακόμη, δύο μάρτυρες του υπουργείου Οικονομικών που κατέθεσαν, υποστήριξαν επίσης πως ο χώρος ανήκει στο ΥΠΟΙΚ.  

Ως μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων κατέθεσαν ο πρώην δήμαρχος Πολίχνης, Μιχάλης Ξανθόπουλος και ο Σάκης Λαζαρίδης, πρώην αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, νυν εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσιου.

Κατά την απολογία τους, ο κ. Δεμουρτζίδης και ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχτηκαν πως το οικόπεδο δεν ανήκει στη δημοτική αρχή, ωστόσο εξήγησαν πως οι πολίτες θέλουν τον χώρο, τον χρησιμοποιούν και πως διοργανώνονται διάφορες δράσεις και πραγματοποιούνται έργα στο στρατόπεδο.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της δίκης, ένας άνδρας συνελήφθη επειδή προσπάθησε να βγάλει φωτογραφία εντός της αίθουσας.