Skip to main content

Αθώοι όλοι στον δήμο Νεάπολης Συκεών για την υπόθεση των νηπιαγωγείων

Δεν υπήρξε κανένας δόλος ούτε σκοπός να προσπορίσουν οι κατηγορούμενοι παράνομο όφελος με σκοπό να ωφελήσουν το δήμο, έκρινε το δικαστήριο.

Με την αθώωση 34 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων 25 νυν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών, έκλεισε οριστικά η υπόθεση της κατασκευής των δύο νηπιαγωγείων στις Συκιές για την οποία είχαν απαγγελθεί κατηγορίες και σε βάρος του δημάρχου καθώς και αντιδημάρχων.

Οι 34 οι οποίοι δικάστηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, άμεση συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος και ψευδή βεβαίωση από κοινού. Ειδικότερα, οι δημοτικοί σύμβουλοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι μετά από καταγγελία του εργολάβου ο οποίος είχε αναλάβει την ανέγερση των νηπιαγωγείων επειδή απέρριψαν με την ψήφο τους στο δημοτικό συμβούλιο τον Αύγουστο του 2012 την ένστασή του κατά της απόφασης της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου που τον κήρυξε έκπτωτο λόγω καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του έργου. Ταυτόχρονα, κατηγορήθηκαν και για την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών και την επιβολή ποινικών ρητρών που αποφασίστηκαν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το Νοέμβριο του 2013.

Το δικαστήριο απάλλαξε ομόφωνα τους 34 από κάθε κατηγορία καθώς, σύμφωνα με την εισαγγελέα της έδρας «δεν υπήρξε καμία παράβαση καθήκοντος» και πως «ορθώς ενήργησε το δημοτικό συμβούλιο για την υπεράσπιση των συμφερόντων του δήμου». Επίσης, το δικαστήριο έκρινε ότι «δεν υπήρξε κανένας δόλος ούτε σκοπός να προσπορίσουν οι κατηγορούμενοι παράνομο όφελος με σκοπό να ωφελήσουν το δήμο και να βλάψουν τον εργολάβο».

Η απαλλαγή του δημάρχου

Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση είχαν εκδοθεί άλλες δύο αθωωτικές αποφάσεις, ενώ πριν από λίγες ημέρες το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών εξέδωσε απαλλακτικό βούλευμα για τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, για τον πρώην αντιδήμαρχο Ντίνο Ζωγόγιαννη και δυο υπηρεσιακά στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας σε βάρος των οποίων είχαν απαγγελθεί κατηγορίες κατά την προδικασία.

Σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση ο κ. Δανιηλίδης δήλωσε: «Μετά και την απόφαση αυτή δεν νομίζω να υπάρχει κανείς πλέον, όσο κακοπροαίρετος κι αν είναι, που να διατηρεί επιφυλάξεις και αμφιβολίες για το ότι αδίκως όλα αυτά τα χρόνια έχουμε υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο δήμος μας και η δημοτική αρχή ενεργούν πιστά προσηλωμένοι στις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης υπηρετώντας τα συμφέροντα του δήμου μας και της κοινωνίας, και τίποτα άλλο. Αυτό αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά με την πανηγυρική ομόφωνη αθώωση δημοτικών συμβούλων και στελεχών, απόφαση που κλείνει δια παντός τα στόματα κάποιων λαλίστατων παραγόντων που είτε επιμένουν να μιλούν για παρανομίες είτε να αμφισβητούν και να υποβαθμίζουν τη βαρύτητα δικαστικών αποφάσεων. Πιστεύω να κατάλαβαν και οι ίδιοι τώρα τη διολίσθησή τους σε άσχημες ατραπούς».

Ο δήμαρχος προσέθεσε ότι «όπως κάναμε όλα τα χρόνια της διοίκησής μας, έτσι θα συνεχίσουμε απτόητα προσηλωμένοι στο έργο και στην αποστολή μας. Ας το καταλάβουν οι πάντες ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με τα συμφέροντα του δήμου και της κοινωνίας». Παράλληλα ευχαρίστησε τους νομικούς-δικηγόρους που χειρίστηκαν τις υποθέσεις, τον καθηγητή Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ Λάμπρο Μαργαρίτη, τον διδάκτορα ποινικολόγο Νίκο Βασιλειάδη, τον νομικό σύμβουλο του δήμου Γιάννη Μακρή.