Skip to main content

Αθώος κρίθηκε ο Τάσος Θεοφίλου από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Τo δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε τον κατηγορούμενο αθώο κατά πλειοψηφία - Ο Θεοφίλου σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών

Αθώο έκρινε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Τάσο Θεοφίλου, ο οποίος σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών για την υπόθεση της ληστείας στην Πάρο, σε υποκατάστημα της Alpha Bank, κατά την οποία είχε τραυματιστεί θανάσιμα ένας πολίτης.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, τo δευτεροβάθμιο δικαστήριο, έκρινε τον κατηγορούμενο αθώο κατά πλειοψηφία (3-2) για το σύνολο των κατηγοριών και συγκεκριμένα για συγκρότηση και ένταξη τρομοκρατικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατασκευή - προμήθεια - κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη κατοχή όπλων κ.α.

Στο άκουσμα της απόφασης οι υποστηρικτές του Θεοφίλου ξέσπασαν σε συνθήματα, χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελική πρόταση ήταν να κριθεί ένοχος ο κατηγορούμενος για όλες τις κατηγορίες, ακόμα και για εκείνες που είχε αθωωθεί πρωτοδίκως, δηλαδή για τις αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με ένταξη και συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Η εισαγγελέας του δικαστηρίου είχε υποστηρίξει στην αγόρευσή της, πως ο Τάσος Θεοφίλου υπήρξε μέλος της οργάνωσης και προχώρησε με άγνωστους -για τη Δικαιοσύνη- συνεργούς στη ληστεία της τράπεζας, με απολογισμό έναν νεκρό.

Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος κατά τη διάρκεια της απολογίας του στο δικαστήριο δήλωσε «αναρχικός» και υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Η μόνη φορά που βρέθηκα κοντά σε όπλο, ήταν όταν μου το έβαλαν στον κρόταφο στη σύλληψή μου. Δεν διέπραξα κανένα από τα αδικήματα που με κατηγορούν. Διέπραξα ένα αδίκημα το οποίο περικλείει όλα τα αδικήματα, είμαι αναρχικός».