Skip to main content

Αυξάνονται οι ξένες επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αύξηση σημείωσαν οι επενδύσεις των ξένων εταιρειών στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2009, ωστόσο οι εταιρείες της ΕΕ συνέχισαν να μειώνουν τις δικές τους ξένες επενδύσεις, σύμφωνα με τη Eurostat
Αύξηση σημείωσαν οι επενδύσεις των ξένων εταιρειών στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2009, ωστόσο οι εταιρείες της Ε.Ε. συνέχισαν να μειώνουν τις δικές τους ξένες επενδύσεις, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Ειδικότερα, οι εταιρείες με έδρα εκτός Ε.Ε. επένδυσαν 222 δισ. ευρώ στο μπλοκ, 125 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2008. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να καλυφθούν οι απώλειες του 2008, όταν οι άμεσες ξένες επενδύσεις υποδιπλασιάστηκαν.

Οι επενδύσεις εταιρειών της ΕΕ εκτός του μπλοκ υποχώρησαν 24% στα 263 δισ. ευρώ, ενώ το 2008 είχαν μειωθεί κατά 34%. Σύμφωνα με τη Eurostat, κύριος λόγος της αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων ήταν η άνοδος των επενδύσεων από τις εταιρείες των ΗΠΑ, καθώς αυξήθηκαν στα 97 δισ. ευρώ από 50 δισ. ευρώ.

Δεδομένου, όμως, οι ΗΠΑ παρέμειναν η μεγαλύτερη πηγή ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη, παρέμεινε επίσης και ο κύριος προορισμός των επενδύσεων ευρωπαϊκών εταιρειών, αν και υποχώρησαν στα 69 δισ. ευρώ από 121 δισ. ευρώ.