Skip to main content

Αύξηση 5%- 12% στα τιμολόγια της ΕΥΑΘ

Η εταιρία θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά της διοίκησης Σκόδρα, γιατί ο φορολογικός έλεγχος που διενεργήθηκε δεν αναγνώρισε δαπάνη 1,7 εκατ. ευρώ για επισκευή βλαβών του δικτύου και επέβαλε φόρο 7
Σε αυξήσεις των τιμολογίων της από 5% μέχρι 12% προχωρά η ΕΥΑΘ από 1η Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Νίκος Παπαδάκης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε. Ειδικότερα, μεσοσταθμική αύξηση 10-12% θα  επιβάλλει η ΕΥΑΘ από 1ης Σεπτεμβρίου στα τιμολόγιά της για τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης που παρέχει, εφαρμόζοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχε «παγώσει» τις αυξήσεις μέχρι 31 Αυγούστου του 2010, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Επίσης ο κ. Παπαδάκης γνωστοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες η εταιρία θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά της διοίκησης Σκόδρα στο Πταισματοδικείο Θεσσαλονίκης, γιατί ο φορολογικός έλεγχος που διενεργήθηκε δεν αναγνώρισε δαπάνη 1,7 εκατ. ευρώ για επισκευή βλαβών του δικτύου και επέβαλε φόρο 700.000 ευρώ, που επιβάρυναν τα κέρδη της εταιρίας.

Όσον αφορά τις αυξήσεις ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ θέλοντας να ζαχαρώσει την πίκρα των καταναλωτών για την αύξηση στα τιμολόγια της εταιρίας, είπε ότι η διοίκηση είναι εκτελεστικό όργανο, δεν τάσσεται υπέρ των αυξήσεων, αλλά πρέπει να εφαρμόσει την ΚΥΑ. Υποστήριξε ότι η αύξηση είναι 1 ευρώ το μήνα για τις τρεις χαμηλές βαθμίδες των καταναλωτών για το νερό. Ωστόσο η αύξηση αφορά σε όλες τις υπηρεσίες που παρέχει η ΕΥΑΘ και όχι μόνο στο νερό.

Ο κ. Παπαδάκης δήλωσε άγνοια για την υπόσχεση του γ.γ. του υπουργείου Υποδομών ότι θα ανακληθεί η απόφαση για εφαρμογή της εν λόγω ΚΥΑ από 1ης Σεπτεμβρίου του 2010 και το πάγωμα των τιμολογίων θα ισχύει μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο  ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να καθιερωθούν ζώνες τιμολόγησης, δηλαδή να τιμολογείται το νερό πιο ακριβά στο κέντρο της πόλης και όχι μόνο στο Πανόραμα, το οποίο καταναλώνει πολύ νερό για πότισμα και συμμετέχει με 8% στα έσοδα της εταιρίας. Έδειξε μια διάθεση «προστασίας» των κατοίκων του Πανοράματος και μετά για να εξισορροπήσει λίγο την κατάσταση μνημόνευσε και την περιοχή των Βασιλικών.

Για την αναζήτηση του 1,7 εκατ. ευρώ ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «πρέπει και στην ΕΥΑΘ να εκδηλώθηκε το φαινόμενο των κουμπάρων». Επίσης κατηγόρησε την προηγούμενη διοίκηση γιατί δεν απέδωσε ΦΠΑ 1,424 εκατ. ευρώ για κονδύλια που λάμβανε από το ΥΠΕΧΩΔΕ για αντιπλημμυρικά έργα.

Οι προτεραιότητες της ΕΥΑΘ

Στις προτεραιότητες της ΕΥΑΘ τάσσεται η κατασκευή του β’ κλάδου του βιολογικού καθαρισμού, που είναι ένα έργο προϋπολογισμού 36,2 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2,5 χρόνια. Επίσης, ο διπλασιασμός του νερού που επεξεργάζεται το Διυλιστήριο και σήμερα ανέρχεται σε 150.000 τόνους την ημέρα. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 22,8 εκατ. ευρώ.

Η τρίτη προτεραιότητα για τη ΕΥΑΘ είναι η συντήρηση του βιολογικού καθαρισμού με την αξιοποίηση της λυματολάσπης που έχει εναποτεθεί εκεί και ανέρχεται σε 280.000 τόνους, που έχουν ασβεστοποιηθεί κατά 5%. Η αξιοποίηση της λυμματολάσπης εκτιμά ότι θα γίνει με τη μονάδα αποξήρανσης της λυματολάσπης που κατασκευάζεται στην περιοχή, είναι προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ και αναμένει να τεθεί σε λειτουργία το Σεπτέμβριο του 2011.

Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την απομάκρυνση της λυματολάσπης από τη Μηχανιώνα. Γνωστοποίησε ότι θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την απομάκρυνση της λάσπης από το μεγάλο βιολογικό καθαρισμό. Οι πόροι για τα έργα αυτά είναι εξασφαλισμένοι μέσω του ΕΣΠΑ, τα οποία ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Ο κ. Παπαδάκης, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι γίνεται ένα μπέρδεμα όσον αφορά το κάθε έργο, ποιου φορέα και εταιρίας αρμοδιότητα είναι.
 
Μείωση τζίρου και κερδών

Όσον αφορά τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε μείωση 6,76% ανερχόμενος σε 37,733 εκατ. ευρώ έναντι 40,468 του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 12,884 εκατ. ευρώ έναντι 14,872 εκατ. πέρυσι, μειωμένα κατά 13,36%, ενώ τα μετά φόρων κέρδη έφτασαν τα 6,242 εκατ. ευρώ έναντι 11,011 εκατ. ευρώ το 2009, εμφανίζοντας μείωση 43,3% λόγω της επιβάρυνσης με φόρους προηγούμενων χρήσεων της 5ετίας 2004-2008 μετά από φορολογικό έλεγχο, αλλά και λόγω της επιβολής έκτακτης εισφοράς.

Η μείωση του κύκλου εργασιών κατά 6,76% αποδόθηκε στον περιορισμό της κατανάλωσης κατά 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, λόγω αρνητικής οικονομικής συγκυρίας. Παράλληλα, ενώ τα έξοδα διοίκησης μειώθηκαν κατά 960.000 ευρώ, δαπανήθηκαν σημαντικά κονδύλια σε λειτουργικά έξοδα εγκαταστάσεων και έξοδα συντήρησης - επισκευών για τη βελτίωση υποδομών που χρήζουν άμεσης και κατεπείγουσας αποκατάστασης λόγω εγκατάλειψης τα τελευταία χρόνια - ειδικά σε περιοχές που πέρασαν πρόσφατα στην ευθύνη της ΕΥΑΘ με πολλά προβλήματα στα δίκτυά τους (π.χ. Ωραιόκαστρο).

«Σημαντική ήταν και η επιβάρυνση από ανεξόφλητες οφειλές της προηγούμενης διοίκησης. Μεταξύ αυτών, μόνο ο φορολογικός έλεγχος επιφορτίζει τα συγκεκριμένα αποτελέσματα με οφειλές περίπου 4,050 εκατ. ευρώ (με πρόβλεψη 2 εκατ. ευρώ). Στα ίδια αποτελέσματα καταγράφεται και η έκτακτη εισφορά της εταιρείας για την ελάφρυνση των δημόσιων ταμείων, που ανέρχεται σε 2,2 εκατ. ευρώ», επεσήμανε ο κ. Παπαδάκης. «Με άλλα λόγια, τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2010 δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της εταιρείας, η οποία είναι εύρωστη οικονομικά, με υψηλή κερδοφορία και ρευστότητα, ενώ και οι χρηματοοικονομικοί δείκτες της παραμένουν ισχυροί», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδάκης.