Skip to main content

Αυλαία απόψε στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ανατρεπτικοί δημιουργοί, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, 64 ελληνικές παραγωγές, Αγορά Ντοκιμαντέρ και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων

Ξεκινά απόψε το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα φιλοξενήσει περισσότερα από 200 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους και νέες ενδιαφέρουσες ενότητες.

Η πρώτη μέρα για το κινηματογραφικό σημείο αναφοράς της πόλης εκκινεί στο Ολύμπιον (20:00) με το «Οι Rolling Stones ολέ ολέ ολέ!: Ταξιδεύοντας στη Λατινική Αμερική» (101'), του Βρετανού Πολ Ντάγκντεϊλ.

Συνολικά, από τις 3 έως τις 12 Μαρτίου, θα προβληθούν 213 ντοκιμαντέρ (μικρού και μεγάλου μήκους), τα 64 ελληνικής παραγωγής, από ανατρεπτικούς δημιουργούς, ενώ θα πραγματοποιηθούν 19 διεθνείς πρεμιέρες, η μία παγκόσμια. Μάλιστα, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της διοργάνωσης, η Θεσσαλονίκη ταξιδεύει στο διάσημο Φεστιβάλ των Καννών, στη διάρκεια του οποίου θα προβληθούν 5 επιλεγμένες ταινίες, είτε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου είτε από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, σε ένα πρόγραμμα που τιτλοφορείται «Thessaloniki goes to Cannes».

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, η Θεσσαλονίκη θα υποδεχθεί τον ουκρανικής καταγωγής Ρώσο ντοκιμαντερίστα Βιτάλι Μάνσκι, ενώ θα υπάρξουν αφιερώματα στο έργο του Βρετανού διανοούμενου και καλλιτέχνη Τζον Μπέρτζερ (1926-2017), αλλά και στους Ιταλούς κινηματογραφιστές Γιέρβαντ Τζανικιάν και Άντζελα Ρίτσι Λούκι (το τελευταίο σε συνεργασία με την Documenta). Ακόμη, το αφιέρωμα «Μειονότητες» με ελεύθερη είσοδο θα επιχειρήσει να αναδείξει τη φωνή όσων παλεύουν για μια καλύτερη ζωή.