Skip to main content

Σινεμά προσβάσιμο σε όλους, το μήνυμα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Το Φεστιβάλ κάνει πρεμιέρα με την ταινία «Η ψυχή και το σώμα» της σκηνοθέτιδος Ίλντικο Ενιέντι, που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Την ταυτότητα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έδωσε η τελετή έναρξης του καλλιτεχνικού θεσμού, σηματοδοτώντας παράλληλα ένα φεστιβάλ που θα είναι προσβάσιμο σε όλους.

Η τελετής είχε φέτος κάτι το διαφορετικό: η παρουσίαση της έγινε από την ηθοποιό, Μαρία Χριστοφορίδου, στη νοηματική γλώσσα. Η κ. Χριστοφορίδου καλωσόρισε το κοινό του κατάμεστου από κόσμο Ολύμπιον και του έμαθε πώς να χειροκροτά στη νοηματική.

«Το φετινό φεστιβάλ ψάχνει κάτι το διαφορετικό, κάτι που να μην φαίνεται, κάτι έξω από το κάδρο, κάτι κρυμμένο που μπορεί να αλλάξει τα πάντα» ανέφερε η ίδια περιγράφοντας την ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης και δίνοντας παράλληλα τη σκυτάλη στον καλλιτεχνικό διευθυντή, Ορέστη Ανδρεαδάκη, και τη γενική διευθύντρια, Ελίζ Ζαλαντό.

Σαν ένα καλοκουρδισμένο ντουέτο, οι Ανδρεαδάκης και Ζαλαντό παρουσίασαν, όπως και πέρσι, συνοπτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ μιλώντας για το θέμα του διαγωνιστικού τμήματος, το «Ρίζωμα», τη συνομιλία του φετινού φεστιβάλ με τις υπόλοιπες τέχνες όπως τα εικαστικά και τη λογοτεχνία αλλά και για το νέο διαγωνιστικό τμήμα των Virtual Reality ταινιών.

Οι ίδιοι υπογράμμισαν τη στήριξη του φεστιβάλ στον ελληνικό κινηματογράφο σημειώνοντας πως φέτος θα προβληθούν 33 ελληνικές ταινίες στους συντελεστές των οποίων θα δοθεί η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες όλου του κόσμου με στόχο την προώθηση των ταινιών τους μέσω του τμήματος Agora.

«Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται 320 επαγγελματίες του κινηματογράφου για να προετοιμάσουν το φεστιβάλ του αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεαδάκης.

Για τη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον θεσμό του φεστιβάλ έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος από το βήμα της τελετής τόνισε πως μέσω του ΕΣΠΑ η ΠΚΜ διαθέτει 1,4 εκατ. ευρώ για την οικονομική στήριξη των Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ.

Την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ έκανε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

«Το Φεστιβάλ αποτελεί έναν φάρο πολιτισμού διαχρονικό που συνδέει αυτό που ήμασταν, αυτό που είμαστε και αυτό που επιλέγουμε να γίνουμε, που συνδέει πολιτισμούς διεθνώς. Έχει διεθνή εμβέλεια και στέκεται επάξια δίπλα στα μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου. Είναι μια γιορτή […] μέσα σε μία πόλη μαγική που αγκαλιάζει ζεστά και φιλόξενα αυτό το Φεστιβάλ 58 χρόνια τώρα» σημείωσε η κ. Κονιόρδου.

Στη διάρκεια της τελετής προβλήθηκαν τα διαφημιστικά σποτ του φεστιβάλ αλλά και αποσπάσματα από ταινίες «καθολικά προσβάσιμες», δηλαδή ταινίες με υπότιτλους οι οποίες παράλληλα έχουν ηχητική επεξήγηση για το τι συμβαίνει σε κάθε σκηνή προς διευκόλυνση των τυφλών και μερικώς βλέποντων θεατών.

Τελευταία από το βήμα της εκδήλωσης μίλησε η σκηνοθέτις της ταινίας της τελετής έναρξης «Ψυχή και Σώμα» που ακολούθησε, η Ίλντικο Ενιέντι και η οποία αναφέρθηκε στους αγώνες που κατέβαλε για να καταφέρει να γυρίσει τη βραβευμένη αυτή ιστορία αγάπης λέγοντας πως εύχεται με το φιλμ αυτό να δώσει έμπνευση σε όσους παλεύουν για αυτό που αγαπούν.

Από την αίθουσα του ιστορικού κτηρίου Ολύμπιον, που σήμερα είχε βάλει τα γιορτινά του, παρέλασαν εκπρόσωποι της πολιτικής και καλλιτεχνικής σκηνής της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, τους οποίους με χαρά υποδέχθηκαν ο Ορέστης Ανδρεαδάκης και η Ελίζ Ζαλαντό.

Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου, η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, η ηθοποιός Τόνια Σωτηροπούλου, ο σκηνοθέτης Νίκος Περάκης και πολλοί άλλοι.