Skip to main content

Αυλαία για τους «Ηλίθιους» του Νηλ Σάιμον στον δήμο Νεάπολης Συκεών

Το έργο «Οι ηλίθιοι» είναι η τρίτη κατά σειρά παράσταση που παρουσιάστηκε στους μαθητές του δήμου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Με τις καλύτερες των εντυπώσεων για τους μαθητές των σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος των παραστάσεων του Κ.Θ.Β.Ε. με το ανατρεπτικό έργο του Νηλ Σάιμον «Οι ηλίθιοι».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, δίπλα στους μαθητές του ΕΠΑΛ Νεάπολης, που ήταν το σχολείο που παρακολούθησε την τελευταία παράσταση του έργου στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, βρέθηκε σήμερα και ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ανταλλάσσοντας με πολλούς από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές απόψεις για την παράσταση και τις ερμηνείες των ηθοποιών, αλλά και τη σημασία του προγράμματος στην εκπαίδευσή τους.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος τόνισε την πρωτοπορία του δήμου και στα θέματα της θεατρικής παιδείας και αγωγής, «στόχος που καλλιεργείται μέσα και από το πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ για τρίτη χρονιά , δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους από 13.000 μαθητές να παρακολουθήσουν δωρεάν επιλεγμένες θεατρικές παραγωγές της κρατικής σκηνής». «Στόχος μας είναι έξω από τα τυπικά των μαθημάτων μέσα στο σχολείο να αποκτήσετε ζωογόνα σχέση με τον πολιτισμό και ειδικά με τη θεατρική παιδεία και αγωγή. Γι αυτό κιόλας σε κάποιες παραστάσεις σάς δόθηκε η δυνατότητα συζήτησης με τους συντελεστές», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας μνεία στη σημασία του θεάτρου και της θεατρικής παιδείας στην Αρχαία Αθήνα ως συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας, του Πολιτισμού και της λειτουργίας της πόλης.

«Προτιμήσαμε να επενδύουμε στην Παιδεία και στον Πολιτισμό, όπως έλεγε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, περικόπτοντας ένα σημαντικό ποσό κάθε χρόνο κάνοντας συμβόλαιο με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, γιατί είμαστε πεπεισμένοι πως η προσφορά του θεάτρου είναι καθοριστικής σημασίας για τον άνθρωπο-πολίτη», υπογράμμισε ο Σίμος Δανιηλίδης. Όπως τόνισε, «όλες οι παραστάσεις που παρακολουθείτε στο πλαίσιο του προγράμματος είναι παραστάσεις πρώτης γραμμής από υψηλού επιπέδου σκηνοθέτες και συντελεστές».

«Μέσα από αυτό το πρόγραμμα ευελπιστούμε να δώσουμε ερεθίσματα σε όλους εσάς να ασχοληθείτε πιο σοβαρά με τον πολιτισμό», είπε απευθυνόμενος στους μαθητές, προτρέποντάς τους να συμμετέχουν ενεργά στο όλο το πολιτιστικό γίγνεσθαι.



2.610 μαθητές

Μαθητές και καθηγητές χαιρέτισαν εγκάρδια και συνομίλησαν με τον δήμαρχο, ενώ αρκετοί από αυτούς εξέφρασαν θετική άποψη τόσο για το πρόγραμμα που εφαρμόζει ο δήμος σε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε. όσο και για τα μηνύματα του έργου που παρακολούθησαν, υπογραμμίζοντας ότι «μας δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε δωρεάν παραστάσεις που διαφορετικά δεν θα είχαμε την ευκαιρία καθώς πολλά παιδιά δεν έχουν καν την οικονομική δυνατότητα για ένα τέτοιο έξοδο».

Μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Λυκείου που παρακολούθησαν τον τελευταίο κύκλο των θεατρικών παραστάσεων έμειναν με τις καλύτερες των εντυπώσεων, τονίζει η ανακοίνωση. «Μετά το τέλος κάθε παράστασης τα μηνύματά της και το πνεύμα της αποτελούν θέμα συζήτησης στις παρέες μας αλλά και στο σχολείο… Είναι  εξαιρετική η ιδέα του δήμου, οι παραστάσεις είναι ουσιαστικές με νόημα  και μεταδίδουν μηνύματα που αποτελούν για μας τροφή για σκέψη… Θέλουμε να συνεχιστεί ώστε να επωφεληθούν και οι επόμενοι από εμάς», τόνισε ένας από τους μαθητές-θεατές της παράστασης.

Το έργο «Οι ηλίθιοι» είναι η τρίτη κατά σειρά παράσταση που παρουσιάστηκε στους μαθητές από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της διευρυμένης συνεργασίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών με το Κ.Θ.Β.Ε. Τον τελευταίο κύκλο που περιελάμβανε εννέα παραστάσεις στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, παρακολούθησαν συνολικά 2.610 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Το έργο αυτό παρακολούθησαν 17 σχολεία (10 Γυμνάσια και 7 Λύκεια), και συγκεκριμένα: το Εκκλησιαστικό, το Σχολείο Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας τα 2ο και 3ο και 4ο Γυμνάσια Συκεών, το 1ο και 3ο  και 4ο Γυμνάσια Νεάπολης, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, το Πειραματικό ΓΕΛ ΠΑΜΑΚ, το ΕΠΑΛ Συκεών, το 1ο και 2ο ΓΕΛ Συκεών, 1ο και 2ο ΓΕΛ Νεάπολης, το Γυμνάσιο Πεύκων και το ΕΠΑΛ Νεάπολης.