Skip to main content

Αβραμόπουλος: Ο Μπουτάρης μετατρέπει σε αρένα το δημοτικό συμβούλιο

Σφοδρή επίθεση του πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου στον δήμαρχο: «Ανωριμότητα, ασυνειδησία, καισαρισμός και προβλημα με την άλλη άποψη».

Σκληρή κριτική στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη ασκεί ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος σε επιστολή του προς τη δημοτική ομάδα, η οποία συνεδριάζει αυτή την ώρα.

Ο κ. Αβραμόπουλος δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας, λόγω οικογενειακών του υποχρεώσεων. Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιάννη Μπουτάρη, αν και αρχικά ξεκαθαρίζει ότι επιθυμεί να δοθεί τέλος «σε ευτελούς επιπέδου ισχυρισμούς, δηλώσεις, δημόσιες τοποθετήσεις, απειλές και προσωπικές επιθέσεις», στη συνέχεια κατηγορεί τον δήμαρχο ότι μετατρέπει σε αρένα το δημοτικό συμβούλιο.

Κάνει λόγο για ασταθή και εκρηκτική συμπεριφορά του Γιάννη Μπουτάρη, υποστηρίζοντας ότι «η λεκτική του επίθεση εναντίον του πρώην προέδρου, καταδεικνύει ανωριμότητα και ασυνειδησία,  ασύγγνωστη ανασφάλεια και καισαρισμό».

«Αν και από σεβασμό στον εαυτό μου και στους ανθρώπους που με τιμούν με την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους σε όλη μου τη διαδρομή επέλεξα, για ακόμη μία φορά, να αντιμετωπίσω με ψυχραιμία και σοβαρότητα τις δυσάρεστες καταστάσεις που δημιουργεί η ασταθής και εκρηκτική συμπεριφορά του Γιάννη Μπουτάρη, οφείλω να απαντήσω στην υβριστική λεκτική του επίθεση εναντίον μου η οποία εκδηλώθηκε με τρόπο προκλητικό κατά τη διάρκεια του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου:

  • Καταδεικνύει ανωριμότητα και ασυνειδησία η επίκληση χαρακτηρισμών όπως «προδότης» όταν απευθύνονται από τον Γιάννη Μπουτάρη προς εμένα.
  • Καταδεικνύει ασύγγνωστη ανασφάλεια η συνεχής αναφορά σε σενάρια «συνδιοίκησης» και οι μομφές  «περί προσωπικής ατζέντας».
  • Καταδεικνύει καισαρισμό η μη επίδειξη ανοχής και η  αδυναμία αποδοχής των διαφορετικών απόψεων και των διαφωνιών», σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζει ότι δεν θα ανεχθεί αναίτιες επιθέσεις με μοναδικό πρόσχημα τη διατύπωση των απόψεών του. «Ουδέποτε, όλα τα χρόνια της συμπόρευσής μου με τον Γιάννη Μπουτάρη, έχω εκθέσει την παράταξη, τον ίδιο και, πολύ περισσότερο, τον δήμο. Ως εκ τούτου, δεν θα ανεχθώ αναίτιες επιθέσεις με μοναδικό πρόσχημα τη διατύπωση των απόψεών μου ή τη στάση μου σε ορισμένα θέματα τα οποία αντιτίθενται στις αρχές μου και στις προγραμματικές δεσμεύσεις της παράταξης», τονίζει.

Ο δημοτικός σύμβουλος σημειώνει ότι είναι η τελευταία φορά που καταθέτει τις απόψεις του με αποδέκτη τον ίδιο τον δήμαρχο.

Στην επιστολή ξεκαθαρίζει για τελευταία φορά τη θέση του ότι θα συνεχίσει να διατυπώνει ελεύθερα και αβίαστα την άποψή του, να ζητεί διευκρινίσεις, να θέτει ερωτήματα και να ασκεί την κριτική του. Διευκρινίζει ότι δεν θα συμμετέχει στη δημοτική ομάδα εάν πρόκειται να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις για μείζονος σημασίας θέματα για την πόλη απόντος του δημάρχου.

Αναλυτικά η επιστολή προς τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη:

Σας ενημερώνω ότι, λόγω εξαιρετικών οικογενειακών μου υποχρεώσεων, θα βρίσκομαι εκτός Θεσσαλονίκης και δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας.

Σχετικά με τα ζητήματα που έχουν ανακύψει την τελευταία εβδομάδα:
1.    Ζητώ να δοθεί τέλος σε ευτελούς επιπέδου ισχυρισμούς, δηλώσεις, δημόσιες τοποθετήσεις, απειλές και προσωπικές επιθέσεις. Από τη μεριά μου, συνειδητά επέλεξα να απέχω, εδώ και καιρό, από κάθε είδους παρουσία στα ΜΜΕ.

2.    Ξεκαθαρίζω ενώπιόν σας οριστικά και για τελευταία φορά τη θέση μου:
⦁    Θα συνεχίσω να διατυπώνω ελεύθερα και αβίαστα την άποψή μου, να ζητώ διευκρινίσεις, να θέτω ερωτήματα και να ασκώ την κριτική μου. Όπως έκανα πάντοτε από τότε που ιδρύσαμε την παράταξη -ΚΑΙ  από τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου- με αντίληψη πολιτικής, διαχειριστικής και διοικητικής ευθύνης. Το δικαίωμα αυτό αποτελεί το απόλυτο πλεονέκτημα της       παράταξης που ιδρύσαμε και ουδείς μπορεί να το καταργήσει επικαλούμενος το όνομά της. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη φιλελεύθερη δημοκρατία η άποψη ότι μπορεί να υπάρξει περιορισμός στην ελευθερία της έκφρασης και στην άσκηση ελέγχου.

⦁    Οι παρεμβάσεις μου θα συνεχίσουν να αφορούν τα πραγματικά προβλήματα της πόλης και των ανθρώπων που ζουν και δουλεύουν σε αυτήν, τα οποία ο δήμος καλείται να αντιμετωπίσει στο περιορισμένο διάστημα των δύο ετών που απομένουν μέχρι τη λήξη της παρούσας θητείας της διοίκησης και τα οποία, σε ορισμένους καίριους τομείς, παραμένουν στάσιμα αν δεν επιδεινώνονται.
Ενδεικτικά και χωρίς ανάλυση αναφέρω:
 a.    Καθαριότητα
 b.    Κυκλοφοριακό (η προσφάτως ανακοινωθείσα πρόσληψη του κου Σ. Κωνσταντινίδη ως συμβούλου του δημάρχου καταδεικνύει τη βασιμότητα της διατύπωσης).
 c.    Υπηρεσιακή λειτουργία του δήμου.
 d.    Προμήθειες, διαγωνισμοί και εμπλοκές τους.
 e.    Δημόσιος χώρος.
 f.    Άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στο δημόσιο χώρο.
 g.    Σχολική στέγη.
 h.    Απουσία μελετών για τη δημιουργία υποδομών που χρειάζεται η Θεσσαλονίκη.
 i.    Δημιουργία ψηφιακών υποδομών στην πόλη κ.ά.

⦁    Θα στηρίζω όσα θέματα προάγουν το συμφέρον της πόλης και αναβαθμίζουν το επίπεδο της ποιότητας της ζωής σε αυτήν, με βάση τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει, τις πεποιθήσεις μου και με γνώμονα τη συνείδησή μου. Θα ασκώ, συγχρόνως, το δικαίωμά μου να διατυπώνω τη γνώμη μου και να ασκώ κριτική και έλεγχο, με αυστηρότητα όταν χρειαστεί, σε ασαφή μνημόνια και σε κείμενα αποφάσεων ή συμφωνίες στα οποία δεν εμφαίνονται καθαρά το περιεχόμενο, οι δεσμεύσεις και το οικονομικό αντικείμενό τους. Δεν είναι επαρκής η συνεχής επίκληση του σύγχρονου, του ριζοσπαστικού, του καινοτόμου, του ρηξικέλευθου ή του… νέου από τους διαχειριστές της εξουσίας και τους επίδοξους πολιτευτές όταν σοβούν τα πραγματικά προβλήματα. Θυμίζω ότι αυτό έκανα ΟΛΑ αυτά τα χρόνια και το γνωρίζουν καλά όλοι.

⦁    Προφανώς, όπως έχω ήδη διευκρινίσει, δεν θα συμμετέχω στη δημοτική ομάδα εάν πρόκειται να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις για μείζονος σημασίας θέματα για την πόλη απόντος του δημάρχου. Ο δήμαρχος είναι ο κύριος φορέας της εκτελεστικής εξουσίας του δήμου. Αυτός εισηγείται τα στρατηγικής σημασίας ζητήματα και όχι οι εντολοδόχοι του. Ο ίδιος, λοιπόν, πρέπει να έχει την ευθύνη της διεξαγωγής της συζήτησης, της σύγκλισης των απόψεων καθώς και των - αποφάσεων που λαμβάνονται.

⦁    Ουδέποτε, όλα τα χρόνια της συμπόρευσής μου με τον Γιάννη Μπουτάρη, έχω εκθέσει την παράταξη, τον ίδιο και, πολύ περισσότερο, τον δήμο. Ως εκ τούτου, δεν θα ανεχθώ αναίτιες επιθέσεις με μοναδικό πρόσχημα τη διατύπωση των απόψεών μου ή τη στάση μου σε ορισμένα θέματα τα οποία αντιτίθενται στις αρχές μου και στις προγραμματικές δεσμεύσεις της παράταξης.
 
3.    Είναι ανεπίτρεπτο και θεσμικά μη αποδεκτό να μετατρέπει ο δήμαρχος σε αρένα το δημοτικό συμβούλιο, τον υπέρτατο θεσμό της πόλης, μεταφέροντας σε αυτό, με παραληρηματικό και προσβλητικό τρόπο, ενδοπαραταξιακές συζητήσεις και διαφορές.
 
4.     Αν και από σεβασμό στον εαυτό μου και στους ανθρώπους που με τιμούν με την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους σε όλη μου τη διαδρομή επέλεξα, για ακόμη μία φορά, να αντιμετωπίσω με ψυχραιμία και σοβαρότητα τις δυσάρεστες καταστάσεις που δημιουργεί η ασταθής και εκρηκτική συμπεριφορά του Γιάννη Μπουτάρη, οφείλω να απαντήσω στην υβριστική λεκτική του επίθεση εναντίον μου η οποία εκδηλώθηκε με τρόπο προκλητικό κατά τη διάρκεια του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου:

Καταδεικνύει ανωριμότητα και ασυνειδησία η επίκληση χαρακτηρισμών όπως «προδότης» όταν απευθύνονται από τον Γιάννη Μπουτάρη προς εμένα.
Καταδεικνύει ασύγγνωστη ανασφάλεια η συνεχής αναφορά σε σενάρια «συνδιοίκησης» και οι μομφές  «περί προσωπικής ατζέντας».
Καταδεικνύει καισαρισμό η μη επίδειξη ανοχής και η  αδυναμία αποδοχής των διαφορετικών απόψεων και των διαφωνιών

Πιστεύω ότι είναι βαθύ πλέον το ρήγμα με το κοινωνικό σώμα που μας στήριξε.
Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που καταθέτω τις απόψεις μου, καθώς κατ’ επανάληψη όλα αυτά τα χρόνια τις έχω διατυπώσει με γραπτές αλλά και προφορικές παρεμβάσεις -τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές (με αποδέκτη τον ίδιο τον δήμαρχο).
Είναι όμως η τελευταία.

Παναγιώτης Αβραμόπουλος