Skip to main content

Αβραμόπουλος: Δεν μπορεί να βγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν

Δεν μπορεί να βγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν, παρά μόνο αν η ίδια το θελήσε, είπε χαρακτηριστικά ο επίτροπος για τη μετανάστευση.

Ο επίτροπος για τη μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε πως δεν υπάρχει προβλεπόμενη διαδικασία από τη συνθήκη Σένγκεν που να εξωθεί μια χώρα από τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης. "Δεν μπορεί να βγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν, παρά μόνο αν η ίδια το θελήσει", είπε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ FM.

Εξήγησε πως σε περίπτωση που μία χώρα δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις της για προστασία των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων αλλά και τις αρχές της Σένγκεν για ελεύθερη μετακίνηση, "τότε το συμβούλιο της Σένγκεν μπορεί να παίρνει απόφαση και να επαναφέρει τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους για μια περίοδο." Εξάλλου ο επίτροπος είπε πως "Το κάνουν πολλές χώρες και μόνες τους, π.χ. σήμερα ανάμεσα στη Γερμανία και την Αυστρία, εξαιτίας των ισχυρών προσφυγικών πιέσεων στα σύνορα τους, έχουν επανέλθει οι συνοριακοί έλεγχοι."

Αναφορικά με τις αιτιάσεις για καθυστερήσεις εκ μέρους της χώρας μας στη φύλαξη των συνόρων και κυρίως για τα κέντρα υποδοχής στα νησιά, ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως "εδώ και πάρα πολύ καιρό, είχαμε πει ότι έπρεπε να έχουν πράγματι στηθεί αυτά τα hotspots", ωστόσο, σχετικά με την αρνητική έκθεση για τη χώρα μας, ανέφερε πως "παρόμοιες εκθέσεις για άλλα προβλήματα υπάρχουν και για άλλες χώρες".

Εξάλλου ο κ. Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε πως "σε λίγο καιρό θα δείτε την Frontex να μετατρέπεται στο πρώτο οργανωμένο πανευρωπαϊκό σώμα φύλαξης των συνόρων."

Τέλος, ο επίτροπος αρνήθηκε κατηγορηματικά πως η Κομισιόν έχει θέσει θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και πως ούτε θα τεθεί. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Schaueble πως "οι υπουργοί των κρατών-μελών έχουν κάθε δικαίωμα ως πολιτικά πρόσωπα να διατυπώνουν τις απόψεις τους".