Skip to main content

Αβραμόπουλος: Δεν θα παραμείνουν εσαεί στην Ελλάδα οι 60.000 πρόσφυγες

Ελπίζω και πιστεύω ότι η τωρινή κατάσταση δεν θα συνεχισθεί τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος μετανάστευσης.

Οι 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες δεν θα παραμείνουν εσαεί στην Ελλάδα, ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι οι ελληνικές αρχές κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, με την πλήρη υποστήριξη των υπηρεσιών της Ε.Ε. και γενικότερα της Επιτροπής.

«Δεν θα στείλουμε τελεσίγραφο στην Ελλάδα» δήλωσε επίσης ο κ. Αβραμόπουλος, ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο για το εάν η τρίμηνη παράταση στους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα ορισμένων χωρών που προτείνει η Επιτροπή, έχει σχέση με την ολιγωρία της Ελλάδας στο μεταναστευτικό.

«Ελπίζω και πιστεύω ότι η τωρινή κατάσταση δεν θα συνεχισθεί τους επόμενους μήνες. Όχι, δεν θα στείλουμε τελεσίγραφο στην Ελλάδα, διότι κάνουν ότι μπορούν, τους βοηθούμε και στηρίζουμε και ελπίζουμε ότι σύντομα, ακόμα και η παροχή ασύλου θα εξομαλυνθεί πλήρως», συμπλήρωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στις πέντε χώρες που έχουν επιβάλλει ελέγχους στα σύνορά τους και οι οποίες είναι: η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία. Οι χώρες αυτές δίνουν στοιχεία στην Επιτροπή για τις αιτήσεις ασύλου καθώς και για τις αφίξεις που έχουν μειωθεί.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η πρότασή της για την παράταση των τριών μηνών στους εσωτερικούς ελέγχους γίνεται, διότι ορισμένα στοιχεία που είχαν υπολογισθεί βάσει του οδικού χάρτη για επιστροφή στη Σένγκεν θέλουν περισσότερο χρόνο.

Ο Επίτροπος εξέφρασε την ευχή να συνεχίσει να λειτουργεί με βιώσιμο τρόπο η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας και να εφαρμοσθούν πλήρως οι κανόνες του Δουβλίνου.

Σχετικά με το θέμα της μετεγκατάστασης ευχήθηκε να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά μετά την αυστηρά χρονική περίοδο των τριών μηνών για τους ελέγχους των εσωτερικών συνόρων.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα εξήγησε ότι το Συμβούλιο μπορεί να παρατείνει την αρχική περίοδο ελέγχων (στα εσωτερικά σύνορα) όχι περισσότερο από τρεις φορές και το μέγιστο για δύο χρόνια. Αποδέχθηκε όμως ότι εφ' όσον υπάρξουν εξαιρετικές καταστάσεις θα μπορούσε να υπάρξει μια σχετική αποτίμηση.

Υπογράμμισε τέλος ότι στόχος όλων είναι η, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, για να καταργηθούν οι έλεγχοι όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

«Το ευρωπαϊκό κεκτημένο της Σένγκεν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ε.Ε., δεν θα πρέπει όμως να θεωρείται δεδομένο. Είμαστε σταθερά δεσμευμένοι για τη διαφύλαξή του και αποφασισμένοι να συνεργασθούμε με τις χώρες προς αυτό» κατέληξε ο Δ. Αβραμόπουλος.