Skip to main content

Αβραμόπουλος: Κοινή απάντηση κατά της τρομοκρατίας

Αντιμετωπίζουμε μια άκρως απρόβλεπτη μορφή τρομοκρατίας σήμερα, πέρα από κάθε ιδεολογικό, θρησκευτικό και πολιτικό κίνητρο, δήλωσε.

Την Έκθεση της Europol για την Τρομοκρατία (TE-SAT 2017) παρουσίασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ΕΕ-ΗΠΑ που πραγματοποιείται στη Μάλτα.

Σε δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε πως η Σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ΕΕ-ΗΠΑ πραγματοποιείται σε μια πολύ επίκαιρη στιγμή για τις διατλαντικές σχέσεις, δεδομένων των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων για την ασφάλεια και την κινητικότητα και με την Ευρώπη να βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές νέες και σύνθετες απειλές για την ασφάλεια, που διαρκώς εξελίσσονται και αποκτούν διεθνή διάσταση.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο η τρομοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις βασικές ανησυχίες των πολιτών , που απαιτούν από την ΕΕ μια αποφασιστική απάντηση σε αυτήν την εξελισσόμενη απειλή.

"Αντιμετωπίζουμε μια άκρως απρόβλεπτη μορφή τρομοκρατίας σήμερα, πέρα από κάθε ιδεολογικό, θρησκευτικό και πολιτικό κίνητρο. Το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να αυτοκτονήσουν σημαίνει πως δεν υπολογίζουν τις ζωές τους. Επομένως δεν πρέπει να περιμένουμε να δείξουν σεβασμό για τις ζωές των άλλων. Η τρομοκρατία αυτού του είδους δεν αποτελεί απειλή μόνο για την ασφάλειά μας. Αποτελεί απειλή για τη συνοχή και τις δημοκρατίες μας" τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας πως η αυξανόμενη πόλωση και ο πολιτικός εξτρεμισμός οδηγούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε βία εναντίον συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων και μειονοτήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο σε λίγες μάλιστα περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί, κατάχρηση και εκμετάλλευση της τρέχουσας μεταναστευτικής κρίσης, καθώς τρομοκράτες προσπαθούν να διεισδύσουν στις μεταναστευτικές ροές και να σπείρουν τον φόβο. "Αυτή είναι η όψη της τρομοκρατίας που έχει ως στόχο τη διαίρεσή μας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δώσουμε μάχη, όχι μόνο με αποφασιστικά μέτρα ασφαλείας αλλά και με την ενότητά μας, ενάντια σε όσους θέλουν να μας διαιρέσουν? είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε πως σύντομα πρόκειται να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ικανότητα του Δικτύου Ευαισθητοποίησης σχετικά με τη Ριζοσπαστικοποίηση (RAN) καθώς, όπως είπε, η Επιτροπή ήδη συνεργάζεται ?με τις εταιρίες του Διαδικτύου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ (EU Internet Forum). Θα αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη συνεργασία αυτή για να βελτιώσουμε περαιτέρω τα αποτελέσματα στον τομέα της εξάλειψης της τρομοκρατικής προπαγάνδας στο Διαδίκτυο? είπε προσθέτοντας πως όλες οι δράσεις προστίθενται στα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφάλεια, τα οποία εστιάζουν καταρχάς στην προστασία των συνόρων μας. ?Κάθε άτομο που επιχειρεί να διασχίσει τα σύνορά ελέγχεται συστηματικά με τη χρήση όλων των βάσεων δεδομένων ασφάλειας. Όλοι οι μετανάστες που φθάνουν στα hotspots δακτυλοσκοπούνται και ελέγχονται. Το ευρωπαϊκό σύστημά PNR εφαρμόζεται με ταχείς ρυθμούς. Έχουμε δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο ποινικής δικαιοσύνης το οποίο, εκτός από τις τρομοκρατικές ενέργειες, ποινικοποιεί τις μετα
κινήσεις, την εκπαίδευση και την υποστήριξη προς τους τρομοκράτες? είπε δίνοντας έμφαση στην ανταλλαγή πληροφοριών και την εμπιστοσύνη. Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου κατά της Τρομοκρατίας, που έχει ως σκοπό να συντονιστούν οι επιμέρους δράσεις και να υποστηριχθούν τα Κράτη Μέλη.