Skip to main content

Αβραμόπουλος: H Πρωτοβουλία θα επιβιώσει μόνο αν φύγει ο Μπουτάρης

Τι δηλώνει τέως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου μία μέρα μετά την ανεξαρτητοποίησή του από την πλειοψηφούσα παράταξη στον δήμο Θεσσαλονίκης.

«Η μόνη περίπτωση να συνεχίσει να υπάρχει η ‘Πρωτοβουλία’ και να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο είναι να αποχωρήσει ο Γιάννης Μπουτάρης». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας σήμερα στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης ο τέως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος ο οποίος χθες ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από την πλειοψηφούσα παράταξη.

«Θεωρώ ότι η ‘Πρωτοβουλία’ θα πρέπει να επανασυνδεθεί με τον κόσμο εάν θέλει να επιβιώσει. Αυτό δεν φαίνεται να γίνεται. Φαίνεται ότι τα πράγματα είναι οριακά και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τον Γιάννη Μπουτάρη. Ο ίδιος πρέπει να πάρει αποφάσεις και να αποδεσμεύσει πια αυτόν τον χώρο εάν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος. Στο ερώτημα εάν αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μπουτάρης θα πρέπει να αποχωρήσει ο τέως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου απάντησε πως «θα πρέπει να σταθμίσει καλά τις πράξεις του και μια πράξη είναι και αυτή. Η άλλη επιλογή είναι να μείνει και να καταστραφεί».

Εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν να ανεξαρτητοποιηθεί ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «η απόφασή μου ήταν δύσκολη, επώδυνη, την πήρα με καθαρή σκέψη. Είπα κάποια στιγμή ότι αυτό που έχεις μέσα σου, που είναι ένα τέρας που σε κατατρώει πρέπει να το τελειώσεις για να μπορέσεις να είσαι ελεύθερος άνθρωπος. Το έκανα για να έχω καθαρή τη συνείδησή μου και για να έχω και καθαρή ματιά απέναντι στους ανθρώπους που τόσα χρόνια με στηρίζουν με τον τρόπο τους».

Σημείωσε δε, πως «δεν αποχώρησα εγώ από την παράταξη, την παράταξη την έχει ‘πεθάνει’ ο Γιάννης Μπουτάρης, όπως έχει πει ο ίδιος. Εγώ αποχώρησα από το σχήμα του Γιάννη Μπουτάρη. Η παράταξη έχει μια ευρύτερη έννοια, δεν εκφραζόταν ποτέ από ένα πρόσωπο. Εκφραζόταν από πολλούς ανθρώπους, που είχαν την πολυχρωμία τους, την άποψή τους, εμπνεύστηκαν από αυτό που είχαμε κάνει το 2005, συστρατεύτηκαν, συμπαραστάθηκαν και έτσι συνετελέσθη στην πόλη η αλλαγή το 2010. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ακόμη εδώ, αλλά έχουν απομακρυνθεί, έχουν σιωπήσει, Εγώ έκανα ό,τι μπορούσα τα τελευταία χρόνια για να ξαναβρούμε μία ρότα. Δεν τα κατάφερα».

Η άκαρπη συνάντηση

Ο τέως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αποκάλυψε ότι  βρέθηκε τελευταία φορά τετ α τετ με τον κ. Μπουτάρη, έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου, τον περασμένο Δεκέμβριο. «Κάναμε δύο συζητήσεις, έθεσα τα θέματα για τον τρόπο λειτουργίας της παράταξης. Εκείνος με ρώτησε ‘τι θέλεις;’, εννοώντας κάποια θέση στο δήμο. Του απάντησα ότι δεν θέλω τίποτε, δεν έχω καμία διάθεση για να αναλάβω κάποιο πόστο, δεν με ενδιαφέρουν τα πόστα, δεν με ενδιαφέρουν οι θέσεις εξουσίας, και του είπα ρητά ότι με ενδιαφέρει μόνον το μέλλον αυτού του χώρου. Αν είναι να κάνουμε κάτι, του είχα πει, πρέπει να καλέσεις και τον Ανδρέα Κουράκη, δηλαδή τον έτερο των συνιδρυτών, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ξανά ένα πλαίσιο αρχών και προγραμματικού λόγου για την παράταξη τον οποίο έχουμε τώρα καταπατήσει. Όμως δεν έγιναν αυτά».

Ήμασταν οι καρβουνιάρηδες και αυτός ο μηχανοδηγός

Σχολιάζοντας δήλωση του κ. Μπουτάρη ότι ο ίδιος όπως και ο κ. Κουράκης τον εκβίαζαν προκειμένου να συνδιοικούν ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε πως «είναι απρέπεια να λέγεται σήμερα από τον πρώτο πολίτη της πόλης ότι αυτά που του έθεσα τότε ήταν ένα είδος εκβιασμού για να συνδιοικήσουμε. Ξεκινήσαμε τρεις διαφορετικοί άνθρωποι αυτή την προσπάθεια, τον θέσαμε στη θέση του μηχανοδηγού, εμείς ήμασταν οι δύο καρβουνιάρηδες, δεν τον αμφισβητήσαμε ποτέ, του δώσαμε την ευκαιρία να είναι ο πρώτος πολίτης της πόλης, έγινε δήμαρχος από την προσπάθειά μας και από τις δικές του φυσικά τις ικανότητες και δεν τον αμφισβητήσαμε ποτέ. Αν εννοεί ότι διατυπώναμε κριτικό λόγο για πράξεις ή και παραλείψεις, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Αυτό δεν είναι συνδιοίκηση, υπάρχει ο δήμαρχος, δεν συνδιοικείς, αλλά έχεις το δικαίωμα να διατυπώνεις τη θέση σου. Αυτό όμως δεν του άρεσε γι’ αυτό και έλεγε πάντα «εγώ είμαι δήμαρχος, άρα θα γίνει αυτό που λέω εγώ».

Όσον αφορά τη στάση του στις επόμενες δημοτικές εκλογές ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως «δεν έχω κάποιο σχέδιο. Ό,τι έκανα το έκανα για να έχω καθαρή τη συνείδησή μου και να κοιτώ τους ανθρώπους στα μάτια. Δεν έχω κανένα σχέδιο. Αν στο μέλλον γίνει κάτι με το οποίο θα μπορούμε να βοηθήσουμε την πόλη, εμείς θα είμαστε παρόντες».