Skip to main content

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται η Μόλα Καλύβα

Η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει τη δυνατότητα αποκατάστασης των φθορών αλλά και αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθεί αύριο η περιοχή της Χαλκιδικής, που επλήγη από την πυρκαγιά την προηγούμενη Παρασκευή. Η επόμενη μέρα βρίσκει τη Μόλα Καλύβα της Κασσάνδρας να μετρά τις πληγές της, καθώς περίπου 2.000 στρέμματα, μεταξύ των οποίων και καλλιεργούμενοι ελαιώνες, παραδόθηκαν στις φλόγες.

Η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει τη δυνατότητα αποκατάστασης των φθορών, αλλά και αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών και όσων έχασαν περιουσίες. Μάλιστα, η κήρυξη της έκτακτης ανάγκης θα έχει αναδρομική ισχύ, σύμφωνα με πληροφορίες, από την προηγούμενη Παρασκευή και για δέκα μέρες.

Η σκέψη όλων πλέον είναι στην προστασία της ευρύτερης περιοχής εν όψει των χειμερινών καιρικών φαινομένων. Λόγω της απώλειας δένδρων, που συγκρατούν τα νερά της βροχής, η απειλή των πλημμυρών είναι ορατή για το χειμώνα. Ήδη φόβοι εκφράζονται από τους κατοίκους, τον τοπικό δήμο και περιφερειακούς συμβούλους, μεταξύ των οποίων και ο Στέλιος Βαλιάνος, ο οποίος τονίζει ότι «εξοχικές κατοικίες αλλά και το οδικό κύκλωμα της περιοχής θα κινδυνέψουν, λόγω και του επικλινούς γεωγραφικού ανάγλυφου. Η Πολιτεία θα πρέπει να στρέψει το βλέμμα της στην περιοχή και να κατευθύνει κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα και καθαρισμό των ρεμάτων και των παρόδιων ρείθρων ώστε να διοχετευτούν με ασφάλεια στη θάλασσα τα βρόχινα νερά από τις πλαγιές που κάηκαν».

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον δήμο Κασσάνδρας ήδη έχουν ξεκινήσει αυτοψίες και καταγραφή ζημιών και απειλών, ενώ επανεξετάζονται τα έργα που θα απαιτηθούν για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής.