Skip to main content

Αύριο η νύχτα χωρίς ατυχήματα σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κατερίνη

Πρώτη αιτία θανάτου τα τροχαία για τις ηλικίες 15-29. Η Ελλάδα η χώρα με τις περισσότερες συμμετέχουσες πόλεις και νυχτερινά κέντρα στην Ευρώπη.

Με κεντρικό σύνθημα «το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί» το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» διοργανώνει αύριο την 11η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» σε 27 πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες και η Κατερίνη.

Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Γι' αυτό άλλωστε και η επιλογή νυχτερινών κέντρων έξω από τα οποία θα γίνει η δράση.

Όπως περιέγραψαν σε συνέντευξη τύπου σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα της οποίας τελεί η δράση, τα στελέχη του ΙΟΑΣ, έξω από συγκεκριμένα νυχτερινά κέντρα (Shark στη Θεσσαλονίκη, Volta στις Σέρρες, Bar Tessera Κατερίνη), θα επιλέγονται παρέες που θα δηλώνουν τον «οδηγό της παρέας» (τον άνθρωπο που θα οδηγήσει μετά το τέλος της διασκέδασης) και θα του τοποθετείται βραχιολάκι. Με το τέλος της διασκέδασης και προτού ο «οδηγός της παρέας» πιάσει το τιμόνι θα γίνεται «φιλικό αλκοτέστ» με τη συγκατάθεσή του...

«Τα τροχαία ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29 ετών και ένα στα τέσσερα τροχαία συμβαίνουν λόγω κατανάλωσης αλκοόλ. Οι Έλληνες μπορεί να μην καταναλώνουν όσο αλκοόλ καταναλώνουν οι Βορειοευρωπαίοι, αλλά δεν έχουν εμπεδώσει ότι εφόσον πιουν δεν πρέπει να πιάσουν το τιμόνι», είπε ο εκπρόσωπος του ΙΟΑΣ, Βαγγέλης Μακρής.

Η δράση γίνεται για 11η χρονιά και πλέον η Ελλάδα είναι η χώρα με τις περισσότερες συμμετέχουσες πόλεις (27) και με τα περισσότερα νυχτερινά κέντρα πανευρωπαϊκά. Συμμετέχουν 480 εθελοντές, ενημερώνονται άμεσα και συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 νέοι και το μήνυμα διαδίδεται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών, Δημήτρης Χατζηβρέττας, είπε ότι «η δράση έχει αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στη σχέση νέων – αλκοόλ. Συνδράμουμε κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων και γι' αυτό στηρίζουμε τη συγκεκριμένη δράση, η οποία έχει αγκαλιαστεί από το 2003 κι από την ΕΕ».

Η εθελόντρια του ΙΟΑΣ στις Σέρρες, Φωτεινή Νάτση, επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης των νέων για την επίδραση του αλκοόλ στην οδήγηση. «Στις Σέρρες η νύχτα δεν είναι εύκολη. Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται να κάνουν το φιλικό αλκοτέστ, παρότι γνωρίζουν ότι δεν έχει επιπτώσεις και κυρώσεις. Άλλοι δεν παίρνουν σοβαρά μια δράση πρόληψης, όμως χρόνο με το χρόνο τα πράγματα βελτιώνονται».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΑΣ, παλιά ένας στους τέσσερις οδηγούς της παρέας τελικά αποδείχτηκε ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ, όμως με τα χρόνια αυτή η αναλογία έφτασε σήμερα στον ένα στους οχτώ ή εννέα οδηγούς.