Skip to main content

Αύριο το απόγευμα θα υποβάλει παραίτηση ο Τσέχος πρωθυπουργός

Ο Μπόχουσλαβ Σόμποτκα είχε προαναγγείλει από χθες ότι θα παραιτηθεί λόγω της διένεξης που είχε με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σόμποτκα θα υποβάλει επισήμως την παραίτησή του αύριο το απόγευμα στον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της προεδρίας, με μήνυμά του στο Twitter.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Σόμποτκα, ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CSSD είχε προαναγγείλει από χθες ότι θα παραιτηθεί λόγω της διένεξής του με τον υπουργό Οικονομικών, τον πολυεκατομμυριούχο Αντρέι Μπάμπις.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού, που συνεπάγεται και την παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης, αιφνιδίασε τον πολιτικό κόσμο, αλλά και τους αναλυτές που ανέμεναν ότι θα απομακρυνόταν ο υπουργός. Ο Μπάμπις, ο ηγέτης του κεντρώου κινήματος ANO, θεωρείται το μεγάλο φαβορί στις βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 20-21 Οκτωβρίου.

Ο Σόμποτκα υποστηρίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις για μια υπόθεση που αφορά την εξαγορά των τίτλων του ομίλου Agrofert, το πού βρήκε τα χρήματα (περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ) αλλά και για τις υποψίες περί φοροδιαφυγής στο πλαίσιο αυτής της συναλλαγής.