Skip to main content

Αύριο το πρωί η Βουλή ψηφίζει για την πώληση του ΟΛΘ

Με την κύρωση του σχεδίου νόμου μπαίνει η βούλα στην πώληση του 67% του ελληνικού δημοσίου στην ιδιωτική SEGT. Ο ΟΛΘ περνάει στη διαχείριση ιδιωτών.

Για αύριο, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, στις 9:30 το πρωί,  έχει προγραμματιστεί η ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για την παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης στους ιδιώτες επενδυτές.

Πιο συγκεκριμένα το Σώμα θα συζητήσει και θα ψηφίσει επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της από 2 Φεβρουαρίου 2018 τροποποίησης και κωδικοποίησης σε ενιαίο κείμενο της από 27 Ιουνίου 2001 Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της "Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε."  και άλλες διατάξεις».

Εισηγητές θα είναι οι βουλευτές  Δημήτριος Μάρδας και Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Σημειώνεται ότι η Διάσκεψη των Προέδρων είχε αποφασίσει στη συνεδρίαση της 15ης Φεβρουαρίου τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε μία  έως δύο συνεδριάσεις.

Επισημαίνεται ότι το ως άνω σχέδιο νόμου έχει χαρακτηρισθεί από την κυβέρνηση ως επείγον, κατά το άρθρο 110 του Κανονισμού της Βουλής.

Προηγουμένως το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, κατά το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ η ΔΗΣΥ και η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν να τοποθετούν στην Ολομέλεια.

Μετά την ψήφιση του κυρωτικού νόμου από τη Βουλή, η South Europe Gateway Thessaloniki, που αποκτά το 67% της ΟΛΘ Α.Ε., θα καταβάλει το τίμημα των 231,9 εκατ. ευρώ ( η μεταβίβαση του μετοχικού πακέτου θα γίνει μέσω Χρηματιστηρίου). Τα μέλη του μεταβατικού διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΘ θα παραιτηθούν και ο νέος βασικός μέτοχος θα ορίσει τη νέα διοίκηση της Εταιρείας, στο δ.σ. της οποίας θα εκπροσωπείται με ένα μέλος και το ελληνικό δημόσιο καθώς διατηρεί ποσοστό 7,22% των μετοχών της εισηγμένης.   

Υπενθυμίζεται ότι στην SEGT, μετέχουν τρεις επενδυτές- μέτοχοι: Tο γερμανικό fund Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), που κατέχει το 47%. Η Terminal Link με 33%. Η Terminal Link είναι θυγατρική της γαλλικής CMA CGM. Η Belterra Investments συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, η οποία συμμετέχει με ποσοστό 20%.